Bóvli kategóriába sorolhatja Görögországot a Fitch Ratings

Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette kedden Görögország még épphogy befektetésre ajánlott adósbesorolásait a Fitch Ratings. A lépés miatt várhatóan egyetlen hitelminősítőnél sem lesz befektetői ajánlású adósosztályzata Athénnak.
Vágólapra másolva!

Már csak egy hajszál választja el Görögországot attól, hogy bóvli kategóriába sorolja a Fitch Rating is. A Londonban kedd este bejelentett lépés azt jelenti, hogy Görögországnak várhatóan nemsokára egyetlen hitelminősítőnél sem lesz befektetői ajánlású adósosztályzata. A "három nagy" - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül ugyanis már csak a Fitch sorolja befektetésre ajánlott szintre a hosszú futamidejű görög államadósságot, "BBB mínusz" besorolással.

Ez a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintje, és ha a Fitch innen tovább rontja a görög besorolást, azzal Görögország ennél a cégnél is átkerül a befektetésre már nem ajánlott, vagyis "bóvli" adósbesorolási szintre.

A Fitch Ratings a keddi bejelentéshez fűzött kommentárjában meg is jegyezte, hogy a negatív figyelőlista Görögország leminősítésének "fokozott valószínűségét" jelzi. Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre több hitelminősítő befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben.