Vizsgálja az EU a Malév állami támogatásait

Vágólapra másolva!
Hivatalos vizsgálati eljárást indít az Európai Bizottság annak érdekében, hogy megvizsgálja a Malévnak nyújtott állami támogatásokat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság hivatalosan is megvizsgálja a Malévnak nyújtott állami támogatásokat, hogy azok megfelelnek-e az uniós állami támogatási szabályoknak. Keddi brüsszeli közleménye szerint a bizottság "kétli, hogy a Malév képes lett volna a piacon a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett finanszírozáshoz jutni".

A bejelentés szerint a bizottság úgy véli, állami támogatásnak minősülhet, hogy 2007 decemberében az állam átvállalta a Malév 2003. évi kölcsönét, hogy egyéves időtartamra készpénzes kölcsönt nyújtott a Malév Ground Handling elnevezésű leányvállalatának az MNV Zrt. által történt megvásárlása keretében. Ezenfelül megvizsgálják a különböző adófizetések elhalasztását, a tőkeemelést 2010-ben, a Malévnak 2010 áprilisától 2010 júniusáig nyújtott tulajdonosi kölcsönöket, az említett tulajdonosi kölcsönök (és az utánuk járó kamat) adósság/tőke konverzióját, a 2010 szeptemberében végrehajtott további tőkeemelést, valamint a 2010 szeptemberében adott további tulajdonosi kölcsönt.

A közleményben a bizottság kifejtette: az uniós állami támogatási szabályok szerint a nemzeti hatóságok általi, a gazdasági tevékenységet folytató vállalatokat érintő beavatkozások nem minősülnek állami támogatásnak, amennyiben ezeket olyan feltételek mellett teszik, amelyeket a rendes piaci feltételeknek megfelelő körülmények között működő befektetők vállaltak volna. A "jelenleg rendelkezésre álló tények tükrében" azonban a bizottság kétli, hogy - tekintettel a Malév nehéz pénzügyi helyzetére - a légitársaság a piacon ilyen finanszírozáshoz tudott volna jutni azonos feltételek mellett, illetve hogy egyáltalán lett volna lehetősége finanszírozásra.