Közel ötmilliárdot költenek el a büdzsé általános tartalékából

Vágólapra másolva!
A Magyar Közlöny legfrissebb számából kiderül, hogy a költségvetés általános tartalékából, 4 milliárd 716 millió forintból kap az igazságügyi, a vidékfejlesztési, a nemzeti fejlesztési tárca, valamint a katasztrófavédelem is. Korábban a kimerülő forrásokra hivatkozva a Mol által befizetett 35 milliárd forinttal töltötték fel az általános tartalékot.
Vágólapra másolva!

Csaknem 5 milliárdot osztott szét a kormány a költségvetés általános tartalékából különböző célokra. A Magyar Közlöny legújabb számából kiderül, hogy a 4 milliárd 716 millió forintból 600 milliót kap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a vidékfejlesztési tárca, 52 milliót a katasztrófavédelem, 2 milliárd 966 millió forintot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 240 milliót a külügyi tárca információs hivatala, 38 milliót a közgyűjtemények, 200 millió forintot a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató intézet, és 20 milliót fordítanak művészeti tevékenységek támogatására.

Az igazságügyi tárca személyi juttatásokra és munkaadói járulékokra fordíthatja a pénzt. A katasztrófavédelem és a vidékfejlesztési minisztérium dologi kiadásokat finanszíroz majd az összegből. A fejlesztési minisztérium kormányzati informatikai szoftverekre és terméktámogatásra költheti a csaknem 3 milliárd forintot, az Információs Hivatal, a Közgyűjtemények, a sportszolgáltató pedig dologi kiadásokra fordíthatja az összeget. A művészeti tevékenységek esetében pedig működési célú támogatásokra és kiadásokra lehet költeni a pénzt.

Korábban két fideszes képviselő, Rogán Antal és Dancsó József módosító javaslatot nyújtott be a költségvetéshez, mert szerintük az előző kabinet "több olyan kötelezettségre nem irányzott elő forrást, amelyet mindenképpen teljesíteni kell. Ilyen volt például az árvízi védekezés költségeinek egy része". A képviselők még októberben nyújtották be a módosítótés kifejtették, hogy a költségvetés általános tartaléka kimerülőben van, ezért forrásokkal kell feltölteni. Azt javasolták, hogy a Mol által a költségvetésbe befizetett több mint 35 milliárd forint az általános tartalékba kerüljön. A Mol korábban 35, 2 milliárd forintot fizetett be az államkasszába, mert az Európai Bíróság döntése szerint az elmúlt években tiltott állami támogatásban részesült.