A tejfeldolgozók is igényelhetik 2011-től az iskolatej-támogatást

Vágólapra másolva!
A tejfeldolgozók is igényelhetik 2011-től az iskolatejhez járó állami támogatást az illetékes tárca szerint. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel azt szeretné elérni, hogy több gyerek kaphasson tejet.
Vágólapra másolva!

800 millió forint állami támogatás jut 2011-ben az iskolatej programra a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. A közlemény szerint eddig Magyarországon a gyerekek tíz százaléka kapott naponta tejet, de a jövő évtől hatályos új rendelettel ez a kör bővülhet, mert a rendelet az intézményfenntartókon kívül azok számára tejfeldolgozók számára is lehetővé teszik a támogatás igénylését, akik piaci lehetőséget látnak a programban. A közlemény szerint erre azért van szükség, mert amíg csak intézményfenntartók igényelhették a támogatást, addig a több hónapos kintlévőség likviditási problémát okozott a feldolgozóknál.

A tárca közleménye szerint a településeket adóbevételük és hátrányos helyzetük alapján három csoportba fogják sorolni, így 20, 50 vagy 100 százalékos támogatást kaphatnak az iskolatej programra. A támogatással a minisztérium szerint naponta 2,5 deciliter tejtermék juthat el a gyerekekhez. A közlemény szerint az iskolatej program célja, hogy a tej- és a tejtermékek fogyasztási kultúrája már a gyermekkorban kialakuljon.