Megfelezik a nyugdíjakat az új jogszabályok Kiss Péter szerint

Vágólapra másolva!
Kiss Péter szerint a demográfiai és foglalkoztatottsági adatokat figyelembe véve 45-60 százalékkal romlik majd a nyugdíjak színvonala a következő évtizedekben a magán-nyugdíjpénztárak ellehetetlenítése miatt.
Vágólapra másolva!

Kiss Péter, az MSZP társadalompolitikai szakpolitikusa szerint a magánpénztárak nélküli rendszerben 45-60 százaléka lehet csak az időskori ellátás színvonala annak, amit a kétpilléres rendszer tudna biztosítani. A politikus keddi sajtótájékoztatóján beszélt a pénztárakat érintő lépéssorozatról, amivel szerinte a kormány a következő évtizedek nyugdíjellátását veszélyezteti.

A másik probléma Kiss Péter szerint, hogy a kormány szerint csak a nyugdíjcélú befizetésekből fizetnek nyugdíjat. Ez azonban már ma sem igaz Kiss Péter szerint: ha 2011-ben csak ebből finanszíroznák a nyugdíjakat, akkor 16 százalékkal csökkenne az időskori nyugellátások színvonala.

A politikus adatai szerint jelenleg 57-58 ember fizeti 37 ember nyugdíját. Ha teljesül a kormány célja, hogy 70 százalékra emeli a foglalkoztatottságot, akkor sem lesz jobb a helyzet. A demográfiai adatok alapján 40 év múlva - a kormány terveinek megfelelő másfél millióval több dolgozóval számolva - 70 befizető 81 ember nyugdíját fogja fizetni. A rendszer így nem garantálja a fiatalok és aktívak leendő nyugdíját.

Kiss Péter sajtótájékoztatója után közleményben reagált állításaira a Fidesz. A párt szerint a szocialisták a múlt héten még azzal rémisztgették a nyugdíjasokat, hogy 20-25%-kal csökkennek a nyugdíjak, ma már csak 16%-nál tartanak, ezzel szemben az igazság az, hogy a kormány januárban infláció felett (3,8%-kal) emelte a nyugdíjakat, és megmentette a nyugdíjrendszert az összeomlástól - állítja a Fidesz.

A Fidesz szerint, ha az MSZP-n múlt volna, a nyugdíjkassza 900 milliárdos lyukkal indult volna 2011-ben, a jelenlegi kormány beavatkozása nélkül minden harmadik nyugdíjra kifizetendő forint hiányozna.