Bécsben megkezdődik a Mol-részvényeket eladó OMV-vezér pere

Vágólapra másolva!
Bécsben csütörtökön kezdődik a bennfenntes kereskedéssel vádolt OMV-vezérigazgató pere. Wolfgang Ruttenstorfert a Mol-részvények két évvel ezelőtti eladásával összefüggésben vádolta meg az ügyészség.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tárgyalja először a bécsi bíróság Wolfgang Ruttenstorfert OMV-vezérigazgató ügyét, akit bennfentes kereskedéssel vádolnak. Az energiaipari konszern vezetője 2009. március 23-án OMV-részvényeket vásárolt, egy héttel az előtt, hogy a vállalat bejelentette a megállapodást az OMV 20 százalékos Mol-részesedésének eladásáról 1,4 milliárd euróért, a piaci ár kétszereséért. Ruttenstorfert ellen tavaly novemberben, az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) feljelentéssel végződött, több mint egy éves vizsgálata alapján emeltek vádat. Az FMA azért indított vizsgálatot, mert az OMV vezetője egy március 18-án készült, ugyancsak március 23-án megjelent interjúban még azt mondta, hogy nem áll szándékukban eladni a Mol-részvényeket. Az eladás utáni napokban 3,3 százalékkal, 24-ről 26 euróra emelkedett az OMV-részvények árfolyama.

A vezérigazgató cáfolta a vádakat. Kijelentette, hogy az interjú időpontjában még "nem indulhatott ki egy lehetséges eladásból", és hogy a részvényvásárlás egy bónuszprogram részét képezte. Hangsúlyozta azt is, hogy a program előírásai szerint a részvényeket legalább három éven át kell birtokolnia, így nem is nyerhetett volna rövid távú piaci árfolyammozgásokon. Az FMA ezzel szemben leszögezte: nem az a mérvadó, hogy nyert-e az ügyleten az igazgató, hanem az, hogy visszaélt-e bennfentes információval.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, feldarabolták volna a Molt, ha az OMV kezébe jut.