Még mindig bekerülhet hazánk a bóvli kategóriába

Vágólapra másolva!
Továbbra sem zárható ki Magyarország visszaminősítése a befektetésre már nem ajánlott - bóvli - adósosztályzati kategóriába, mivel a hitelminősítőknek nem tetszik a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása.
Vágólapra másolva!

Összességében derülátó tanulmányt állítottak össze a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői a feltörekvő piaci térségben kínálkozó idei részvénybefektetési lehetőségekről, azonban a cég leszögezte, hogy ajánlásait újragondolja, ha Magyarországot visszaminősítik a befektetésre nem ajánlott adóskategóriába. Az elemzők a nyugdíjreform visszafordítása és a közfinanszírozás fenntarthatósága kapcsán látnak erre esélyt.

A Morgan Stanley elemzése szerint a magyar nyugdíjrendszer átrendezése "nemigen nyerte meg a hitelminősítők tetszését". A ház felidézi, hogy amikor a Fitch Ratings karácsony előtt leminősítette Magyarországot, ehhez fűzött elemzésében azt írta, hogy a magyar kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából.

A Morgan Stanley Magyarországgal foglalkozó londoni közgazdásza mindezek alapján "nem tartja kizártnak", hogy a hitelminősítők közül "legalább egy" a befektetési szint alá süllyeszti a magyar adósbesorolást. A cég vezető térségi elemzője szerint mindazonáltal "eltúlzott" lépés lenne Magyarország visszasorolása a bóvli adóskategóriába.

Ha a Moody's, a Fitch Ratings, vagy az Standards & Poor's közül bármelyik is tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, bóvlinak nevezett kategóriába.

Jelenleg három EU-tagállamnak - Lettországnak, Romániának és Görögországnak - vannak nem befektetői ajánlású adóskockázati besorolásai. Görögország az egyetlen euróövezeti tagország, amelyre bóvli adósosztályzatokat tartanak érvényben a hitelminősítők.