Vágólapra másolva!
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal át fogja világítani a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, és ellenőrzi a vagyonátadás, -átvétel folyamatát, ha a parlament elfogadja Selmeczi Gabriella indítványát.
Vágólapra másolva!

Hétfőn önálló indítványt nyújt be a parlamentben Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja. Az indítvány több olyan törvénymódosítást tartalmaz, amely lehetőséget teremt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak, hogy átvilágítsa a magánnyugdíjpénztárak vagyonát. A tervekről Selmeczi Gabriella beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Ha a törvénymódosítást elfogadják, akkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal átvilágítja a magánnyugdíjpénztárak vagyonát, megvizsgálja, hogy a vagyonkezelés a jó gazda gondosságával történt-e, és ellenőrzi a vagyonátadás, -átvétel folyamatát. A Kehi az új szabályozás esetén visszamenőlegesen megvizsgálja a magánpénztárak működését; ennek során a banktitkokat, az üzleti, az értékpapír- és a pénztártitkokat is megismerheti.

A törvénymódosítást azért nyújtják be, mert közpénzekről van szó - mondta Selmeczi Gabriella. Annak idején, amikor a magánpénztári rendszer felállt, az állami pénzeket csak kezelésbe kapták a magánnyugdíjpénztárak, "ezek a milliárdok nem a magánnyugdíjpénztárak menedzsmentjének tulajdonát, vagyonát képezik, hanem a pénztártagok tulajdonát és vagyonát". Hozzátette: nagyon reméli, hogy a parlament - akár a házszabálytól eltéréssel - minél előbb elfogadja a törvénymódosítást, és a jogszabály már február végén hatályba lép.

Arról, hogy miért volt szükség a Kehi bevonására, amikor a PSZÁF is ellenőrzi a pénztárakat, azt mondta: a felügyelet azt vizsgálja, hogy jogszerűen működnek-e a pénztárak, az átadás-átvételre vonatkozóan részletes feladata nincs, és nem is utasítható. A Kehi sokkal mélyebben és sokkal többet tud vizsgálni, mint a PSZÁF, fő feladata az lesz, hogy megvizsgálja, visszakerül-e az államhoz a jogos járandóság, tényleg annyit ér-e a vagyon, amennyit a pénztárak mondanak. Hozzátette: reméli, hogy a Kehi nem talál semmit, ami bűncselekmény gyanúját vetné fel.