Csökkent a lakosság hitelfelvételi kedve december óta

Vágólapra másolva!
Az MNB adatai szerint csökkent a háztartások hitelállománya januárban. Devizában már csak az emberek három százaléka vett fel kölcsönt.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkentek januárban a háztartások által felvett forintalapú, lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértékei - derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A deviza-jelzáloghitelek részaránya az új hiteleken belül három százalékra zsugorodott a jogszabályok változása miatt. A háztartások által felvett új forintalapú lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagoshitelköltség-mutatói viszont nőttek.

A háztartások összes hitelállománya tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 23,6 milliárd forinttal mérséklődött, az átértékelődés hatására 258,4 milliárddal csökkent. A forinthitel-felvétel 17,7 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig a tranzakciókból eredően 41,2 milliárd forinttal csökkent. A forinthitelek állománya január végén 2827,6 milliárd forint volt, a devizahiteleké 5470 milliárd.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 5,7 milliárd forinttal nőtt, forintbetétekből nettó 18,8 milliárdot vontak ki, míg devizában nettó 24,4 milliárd forint értékű betétet helyeztek el.