Több mint százhúzezer nyugdíjkérelmet utasítottak el tavaly

Vágólapra másolva!
A 2009-esnél 14,1 százalékkal több nyugdíjkérelmet utasított el tavaly az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - írja a Pénzcentrum.hu. 2010-ben több mint félmillióan akartak nyugdíjba menni, közel 125 ezer kérelmet utasítottak el.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben összesen 556 637 igénybejelentés érkezett a nyugdíjigazgatóságokhoz, 6,2 százalékkal több az előző évinél, ugyanakkor 14,1 százalékkal több, összesen 124 495 elutasító határozatot hoztak - írja a Pénzcentrum.hu internetes portál szerdán az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) 2010-es mutatóit ismertetve.

Az elutasító határozatok részaránya elsősorban a szolgálatiidő-megállapításoknál, illetve a rehabilitációs járadék iránti igényeknél nőtt. A szolgálati idő megállapításánál az elutasító határozatok azért emelkedtek, mert a megváltozott szabályozás miatt több igényt nyújtottak be. A rehabilitációs járadék iránti igények emelkedése pedig azzal hozható kapcsolatba, hogy a járadék jogosultsági idejének meghosszabbítására irányuló kérelmek viszonylag gyakrabban zárulnak elutasító határozattal - közölte az ONYF a Pénzcentrum.hu-val.

A nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjazásának lehetőségére a szolgálatiidő-számítás iránti kérelmek száma 55,7 százalékkal 124 868 darabra emelkedett 2010-ben egy év alatt, és 6244-en elutasító határozat született.

A nyugdíjasként végzett keresőtevékenység alapján számított nyugdíjnövelésre 14,5 százalékkal kevesebb, összesen 109 693 kérelem érkezett. A nyugdíjellátások és egyéb ellátások iránti igények száma pedig összességében 6,2 százalékkal emelkedett. A szolgálatiidő-számítások után a rehabilitációs járadék iránti igények emelkedtek a legnagyobb arányban, 33,6 százalékkal.