Működési adósságaikra 31 milliárdot kapnak az önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Első körben április 30-ig pályázhatnak működési adósságaik rendezésére az önkormányzatok - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. A pályázatokra 31 milliárd forintot különített el az állam. Tállai András elmondta, olyan új rendszert alakítanának ki, amelyben nem termelődhet újra a működési hiány.
Vágólapra másolva!

Harmincegymilliárd forintra pályázhatnak az idén az önkormányzatok a működésükből eredő adósságaik rendezésére - jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön Budapesten. Tállai András elmondta azt is, hogy még az idén el akarják fogadni az új önkormányzati törvényt.

Mint fogalmazott, olyan új rendszert szeretnének kialakítani, amelyben nem termelődhet újra a működési hiány. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok az államtól kapott forrásokat csak azokra a feladatokra költhetnék, amelyekre a pénzt kapták.

Az államtitkár a 31 milliárd forintos támogatási forrásról elmondta: három körben írják ki a pályázatokat az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe jutott önkormányzatok részére, először április 30-ig, majd szeptember 10-ig, illetve november 5-ig lehet az igényléseket benyújtani.

A minisztériumi forrásokat egyebek mellett 60 napon túli közüzemi tartozásokra, a kötelező feladatok ellátására, például az alapfokú közoktatásra lehet fordítani. A jogerős bírói határozat alapján fennálló fizetési kötelezettségek teljesítésére is kérhető forrás, továbbá az adósságrendezés alatt álló önkormányzatok, valamint külön kategóriában a megyei önkormányzatok is igényelhetnek támogatást.

Tállai elmondta: nem kérhet forrást például az az önkormányzat, amelyik nem önhibáján kívül került pénzügyileg nehéz helyzetbe.