Szijjártó: Egyik párt sem ellenezte az adófüggetlenséget

Vágólapra másolva!
Egyik ellenzéki párt sem emelt szót a miniszterelnök szóvivője szerint akkor, amikor a miniszterelnök arról tájékoztatta a frakciók vezetőit, hogy Magyarország továbbra is ragaszkodik független adópolitikájához, ezért nem csatlakozik az eurózóna versenyképességi paktumához, amelyet a héten tárgyal az Európa Tanács. Az ellenzék szerint sem előzetes egyeztetés nem volt az ügyben, sem egyetértés.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szóvivője szerint senki nem fogalmazott meg ellenvéleményt, amikor Orbán Viktor a szokásoknak megfelelően, az Európai Tanács ülése előtt nagybizottsági ülésen tájékoztatta a parlamenti pártokat a magyar álláspontról és elmondta, hogy Magyarország nem fogja feladni adófüggetlenségét.

Szijjártó Péter szerda esti közleményével arra reagált, hogy az MSZP szerint nem felel meg a valóságnak Orbán Viktor kijelentése, amely szerint az ellenzéki pártok is támogatják a kormány azon szándékát, hogy Magyarország egyelőre ne csatlakozzon az euróövezet versenyképességi paktumához.

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője szerda délelőtti közleményében azt írta, hogy csak egy tájékoztatás hangzott el a kormány álláspontjáról, amelyet előzetesen nem egyeztettek az MSZP-vel.

Hasonlóan nyilatkozott korábban Scheiring Gábor, az LMP képviselője is, aki szerint az Európai Tanács ülésével kapcsolatos egyeztetésen a miniszterelnök kijelentéseivel ellentétben nem alakult ki egységes álláspont az adópolitikáról.

A német-francia kezdeményezésű versenyképesség-növelő paktumról március 11-ről 12-re virradó éjszaka állapodtak meg az euróövezeti országok állam- és kormányfői Brüsszelben. A csomag lényege, hogy az euróövezethez tartozó országok néhány területen - például az adópolitikában - az eddiginél szorosabban összehangolják gazdaságpolitikájukat.