A Századvég dolgozhatja ki az új távhőképletet

Vágólapra másolva!
Megnyerte a Magyar Energia Hivatal pályázatát, így legfeljebb nyolcmillió forint értékben a Századvég Gazdaságkutató dolgozhatja ki a távhőár megállapításának módszerét.
Vágólapra másolva!

Hét induló közül a Századvég Gazdaságkutató nyerte meg a Magyar Energia Hivatal által a távhőár-megállapítás módszerére kiírt pályázatot. A kiírás szerint a vállalási ár nem érheti el a 8 millió forintot, a bírálat során pedig fele-fele arányban vették figyelembe a kínált ár és a koncepcióterv minőségét - olvasható a hivatal honlapján, a végső árat azonban nem közölték.

Az új számítási módot az indokolja, hogy az Országgyűlés hatósági árassá tette a távhőt, az árról a végső szót Fellegi Tamás fejlesztési miniszter mondja ki. Az árelőkészítésért a jövőben a Magyar Energia Hivatal (MEH) felel, addig pedig, amíg a miniszter rendeletben nem állapítja meg az árakat, a március 31-én alkalmazott hatósági árakat befagyasztja a jogszabály.

Piaci szereplők korábban jelezték, hogy az országosan egységes hőár egyes önkormányzatok számára százmilliós költséget jelenthet. A jelenlegi távhődíjak október 15-ig maradhatnak változatlanok, a fűtési idény kezdetével az indokolt költségek alapján lenne mód változtatásra. A Napi Gazdaság információi szerint egy olyan szabályozás kezd kirajzolódni, amely a termeléshez közvetetten kapcsolódó tételeket is elismerné.

A Századvég márciusban egyszerű közbeszerzési eljárás keretében megrendelést kapott hat, egyenként legalább 30 oldalas gazdaságpolitikai elemzésre nettó 24,3 millió forintért a Fidesz parlamenti frakciójától.