A szakbizottság sem döntött a vasárnapi boltzárról

Vágólapra másolva!
A vasárnapi boltzár és a két új munkaszüneti nap bevezetésének lehetséges hatásairól szóló tanulmány elkészültét várja a kormány és a szaktárca. Csak ennek ismeretében döntenek a KDNP javaslatáról, amellyel korlátoznák a boltok nyitvatartását.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a kormány, illetve a szaktárca, hanem a parlamenti foglalkoztatási bizottság sem foglalt állást a vasárnapi boltzárról, valamint az új munkaszüneti napok bevezetéséről.

"A Fidesz-frakció csak azután alakítja ki az álláspontját, ha megismeri azokat a háttérszámításokat, amelyből kiderül, hogy a lépések milyen hatással vannak a gazdaságra, a GDP fejlődésére, azon belül a foglalkoztatásra" - mondta az [origo]-nak az ülés után Kara Ákos, a parlament foglalkoztatási bizottságának fideszes alelnöke, aki a döntés várható időpontját firtató kérdésünkre nem tudott pontos választ adni.

A KDNP-s képviselőkhöz köthetően a javaslatok

A boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozásáról Harrach Péter és Semjén Zsolt KDNP-s képviselők nyújtottak be tavaly törvényjavaslatot. Ennek értelmében a munkaszüneti napokon és vasárnap egész nap, december 24-én pedig 14 óra után az üzletek zárva lennének. A javaslatot az előző parlament nem tárgyalta, most azonban napirendre került, bár a kabinet még nem foglalkozott ezzel. "A kabinet minden szempontot mérlegelve fogja kialakítani álláspontját"- közölte már korábban az [origo]-val a kormányzati kommunikációs iroda.

A nemzetgazdasági minisztérium pedig azt mondta, ők sem döntöttek, a hatástanulmány elkészítése folyamatban van, bővebb tájékoztatást a tanulmány elkészültét követően tudnak adni. Az [origo] azonban a szaktárca egyik, neve elhallhatását kérő munkatársától megtudta, hogy a hatástanulmány elkészült. Az elemzés szerint, ha a vasárnapi munkavégzés korlátozása nem érinti a szolgáltató- és termelőszektort, csak a kereskedelem egy szegmensét, akkor a gazdasági hatás minimalizálható. A forrás szerint a tárca hatástanulmányai azt mutatják, hogy az adóbevételek csekély mértékben csökkennének, mert más napokra koncentrálódna a forgalom, az elbocsátások pedig legfeljebb 5 ezer embert érintenének. Az NGM szerint nem szerencsés a boltzárról szóló javaslatban szereplő passzus, amely szerint a meghatározott alapterületű boltok lehetnének nyitva, a tárca szerint szerencsésebb lenne, ha a kis- és középvállalkozások által működtetett egységek lennének a kivételek.

Nincs döntés két másik kereszténydemokrata javaslatról sem. Varga László és Minchl József képviselők ugyanis munkaszüneti nappá nyilváníttatnák nagypénteket, illetve Nagyboldogasszony napját (augusztus 15-ét). Varga szerint "nagypéntek ünnep az Európa önazonosságát jelentő, keresztény kultúra alapvető, egyik kiemelkedő napja, amit minden magát keresztény egyháznak valló közösség a legnagyobb ünnepei között tart számon". Michl József azért nyilvánítaná munkaszüneti nappá augusztus15-ét, mert erre Magyarország hagyományaiban és vallási életében betöltött szerepe miatt szükség van.