Magyarország a feltörekvő piacok sztárja a Financial Times szerint

Vágólapra másolva!
Idén Magyarország a feltörekvő piacok meglepetéssztárja, amely előnyt szerzett a közép-és kelet-európai devizákkal, részvényekkel és befektetésekkel szemben - írja a Financial Times című üzleti napilap.
Vágólapra másolva!

A Financial Times brit gazdasági napilap elemzése szerint egyre jobban érdeklődnek a magyar kötvények és részvények iránt a piaci befektetők. A lap felidézi, hogy a régióban Magyarország volt az első olyan ország, amely 20 milliárd eurós segítséget kapott az Európai Uniótól és a Valutaalaptól, jóval az előtt, hogy a szomszédos országok szembesültek volna a gazdasági válsággal. Egy ideig a befektetők nem is voltak biztosak abban, hogy a kölcsön segíteni fog Budapestnek kilábalni jelentős költségvetési hiányából, mára azonban helyreállt a bizalom.

A szerző szerint Magyarország piaci megítélése még tavaly nyáron is törékeny volt, amikor megszakadtak Budapest és az IMF tárgyalásai az ország pénzügyi helyzetének felülvizsgálata ügyében. Ráadásul a Fidesz-illetékesek öngólt lőttek, amikor Magyarország költségvetési helyzetét Görögországéhoz hasonlították. A forint gyengült a dollárral szemben, és nehéz volt rábírni a befektetőket magyar kötvények és részvények vásárlására.
Az év vége felé azonban változott a piaci hangulat: az elemzők szerint "az összes rossz hír a piacon volt", miközben a "jó hírmorzsákra" nem jutott figyelem. Először is az erőteljes német gazdaság megrendelésekhez juttatta az exportorientált közép- és kelet-európai feldolgozóipari cégeket, köztük a magyarokat, ami felhajtóerőt adott a térségi valutáknak is, nem utolsósorban a forintnak. Magyarország a térség más országaival együtt emelte jegybanki kamatát is, válaszul a globális inflációs nyomásra.A lap szerint mindemellett a befektetőket kevésbé izgatja az Orbán-kormány gazdasági döntéseinek némelyike, mint az IMF-et - legalábbis rövid távon. A külföldi bankok mindazonáltal már panaszkodtak a különadók miatt, amelyek tavaly 187 milliárd forintos terhet jelentettek.

Mindez nem jelenti azt, hogy Budapest már kint lenne a vízből - teszi hozzá a lap. A Moody's hitelminősítő a múlt hónapban hét magyar bank osztályzatait rontotta a devizaalapú hitelállomány hosszú távú kihatásaival kapcsolatos aggodalmaira hivatkozva. Magyarország megtiltotta ugyan a lakossági devizaalapú hitelfolyósítást a globális válság óta, ám a Moody's szerint a rendszerben meglévő kockázatok még több évig fennmaradnak, tekintettel a bankok jelenlegi jelzálog-portfolióinak hosszú futamidejére.