PSZÁF: Nem csodaszer a devizahiteleseket mentő csomag

Vágólapra másolva!
Online kalkulátorral és tanácsokkal akarja segíteni a kormány otthonmegőrzési programjában részt vevő devizahiteleseket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Vágólapra másolva!

Minél szélesebb körű tájékoztatást ajánlana a kormány otthonmegőrzési tervében részt vevő adósoknak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és az Országgyűlési Biztos Hivatalának képviselője - hangzott el a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának keddi ülésén. A kormány és a Bankszövetség ötpontos akcióterve nem "csodaszer", de a valóban nehéz helyzetűeknek segítséget nyújt - mondta Balogh László, a PSZÁF elnökhelyettese, aki azt is bejelentette: a szervezet megalkot egy információs "kisokost" és honlapján egy minikalkulátort a minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében.

Március végi adatok szerint a magyar háztartások több mint kilencmilliárd forinttal tartoztak hitel- és egyéb pénzintézeteknek, az összeg a bruttó hazai termék harmada. Az összes tartozás kétharmada devizaalapú hitel, ezen belül többségben vannak a jelzáloggal fedezett lakossági hitelek, a teljes hitelállomány 85 százaléka svájci frank alapú. A késedelmes fizetés jelenleg százezer ingatlanszerződést érint - mondta a bizottsági ülésen Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.