Románia lehívhatja az újabb IMF-hitel első részét

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsának döntése konszolidálja Románia pozícióját, így nagyon sok európai állam pozitív példaként tekinthet Bukarestre a mostani nehéz általános gazdasági helyzetben - mondta az ország IMF-képviselője arra reagálva, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet jóváhagyta a román hitelcsomag első részletét.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta a Romániának tavasszal megítélt elővigyázatossági hitelcsomag első, 480 millió eurós részletét - közölte a szervezet. Az ország tavasszal egyezett meg az IMF-fel arról, hogy Bukarest újabb hitelmegállapodást köt, amely azonban a korábbi készenléti hitelcsomagtól eltérően elővigyázatossági jellegű: csak akkor használják fel a rendelkezésére bocsátott pénzt, ha szükség lesz rá. A Romániának nyújtott, kétéves időtartamú elővigyázatossági hitel értéke 3,5 milliárd euró.

A részlet jóváhagyása kedvező üzenet Romániának, hogy folytassa az erőfeszítéseket a reformok további lépéseinek gyakorlatba ültetése, az európai uniós pénzek hatékonyabb lehívása és külföldi beruházások vonzása érdekében. Az IMF igazgatótanácsának döntése konszolidálja Románia pozícióját, nagyon sok európai állam pozitív példaként tekinthet Bukarestre a mostani nehéz általános gazdasági helyzetben - mondta Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője az Agerpres román hírügynökségnek.