Kifizette az oroszoknak a Mol-részvénycsomagot a magyar állam

Vágólapra másolva!
Kifizette a 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag vételárát a magyar állam és ezzel Magyarország megszerezte az orosz Szurgutnyeftegaz olajipari vállalat Mol-részesedését.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint Magyarország 2011. július 7-én kifizette a 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftegaz orosz olajipari vállalattól.

A közlemény szerint a lépés egyszerre gyarapítja a nemzeti vagyont, megold egy magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, és erősíti a MOL stratégiai vállalat jellegét. Az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában álló, 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt jelentő részvénycsomag megvásárlásáról május 24-én kötött szerződést a kormány, a tranzakcióhoz pedig szükség volt a parlament támogatására is. A magyar állam a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretéből vásárolta meg a Mol-csomagot 1,88 milliárd euróért, azaz mintegy 500 milliárd forintért. A Mollal kapcsolatos összes cikkünket itt találja.