Napi Gazdaság: Jó esélyekkel indul a magyar kajszibarack az európai piacon

Vágólapra másolva!
Jó exportpiaca van a magyar kajszibaracknak, mivel Magyarországon az idén nő, Európában pedig csökken a termelés. Bár kevesebb gyümölcslevet fogyasztunk, a pálinkagyártók kereslete ellensúlyozza ezt.
Vágólapra másolva!

Az idén várhatóan a tavalyinál 30 százalékkal több, 50 ezer tonna körül lehet a kajszibaracktermés Magyarországon, míg Európában 18-20 százalékkal csökken, így jó exportpiaca van a magyar terméknek - nyilatkozta a Napi Gazdaság hétfői számában Szabó József.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjas-bizottságának elnöke a lapnak elmondta, hogy évek óta 4700-5300 hektár között van a kajszi termőterülete, és az ültetvények technológiai színvonala jelentősen javult. A magyar termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a friss piacon. A hagyományos magyar fajtákat elsősorban élelmiszer-ipari felhasználásra keresik külföldön, és kilójáért 1-3 eurót is megadnak a korábbi egy euró alatti árral szemben.

Magyarországon a konzervipari és légyártási célú kereslet a kajszibarack iránt drasztikusan csökkent az utóbbi időben. Az elmúlt években a gyümölcsléfogyasztás 30-40 százalékkal csökkent, és a termékdíj bevezetése további csökkenést okoz. Ezt ellensúlyozza a pálinkagyártók kereslete az étkezési minőségű gyümölcs iránt.