Bezárja befektetési alapját Soros György

Vágólapra másolva!
Bezárja az évek óta már főként a család vagyonát kezelő befektetési alapját Soros György. A Soros Management Fund az elmúlt években már gyengén szerepelt, de negyven éven keresztül húsz százalékos évi átlaghozamot produkált.
Vágólapra másolva!

Véget ér Soros György negyedszázados befektetésialap-menedzseri karrierje, a milliárdos felszámolja a 25,5 milliárd dolláros alapját, a Soros Management Fundot, és kifizeti a külső befektetőket - írja a Bloomberg az alap ügyfeleinek küldött, a hírügynökség által megszerzett levelekre hivatkozva. A hírügynökség úgy tudja, a 81 éves Soros év végéig fizeti ki a kevesebb, mint egymilliárd dollárt. A hírból kiderül, hogy az alap innentől a Soros család vagyonát fogja kezelni. A Soros Fund negyven éven keresztül nagyjából 20 százalékos évi átlaghozamot produkált, az elmúlt másfél évben azonban már gyengén szerepelt.

Távozik a Soros Fund Management Quantum alapjánál 2008 óta befektetési igazgatói posztot betöltő Keith Anderson, akinek a helyét Soros fiai, Jonathan és Robert veszik át. A befektetési alap felszámolásáról is Soros György fiai döntöttek, írja a Bloomberg. A döntés hátterében az áll, hogy az Egyesült Államokban az új pénzügyi szabályozás értelmében 2012-től a befektetési alapoknak regisztrálniuk kell magukat a felügyeletnél, ha külső befektetők pénzét is kezelik, a 150 millió dollárt meghaladó fedezeti alapoknak pedig már a befektetőikről is információkat kell szolgáltatniuk.

Soros befektetési alapjánál a külső tőke mindössze négymilliárd dollárt tett ki, ráadásul 2000 óta szinte csak a család vagyonát kezelték.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az elmúlt harminc évben Soros több mint nyolcmilliárd dollárt adományozott a demokrácia és a sajtószabadság terjesztésére és megerősítésére, az oktatás fejlesztésére és a szegénység elleni harcra.