A vártnál kevésbé nőtt az amerikai GDP a második negyedévben

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mértékben nőtt az amerikai GDP az előző negyedévben, az elemzők szerint azért, mert csökkent az amerikaiak vásárlási kedve. Az első negyedévre kimutatott 1,9 százalékos növekedést is 0,4 százalékra módosította a kereskedelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A vártnál kisebb mértékben nőtt az Egyesült Államokban a hazai össztermék a második negyedévben, az elsőben pedig szinte alig bővült - közölte a kereskedelmi minisztérium pénteken.

Elemzők 1,8 százalékos bővülést vártak az egy évvel korábbihoz képest, ezzel szemben a gazdaság mindössze 1,3 százalékkal gyarapodott április-június között a minisztérium első becslése szerint.

Ugyanakkor a tárca az első negyedéves végleges adatot 1,9 százalékról 0,4 százalékra módosította, és felülvizsgálta az elmúlt nyolc év növekedési adatait is. E szerint a recesszió mélyebb volt az amerikai gazdaságban, mint amit előzőleg jeleztek: a GDP 3,5 százalékkal zsugorodott 2009-ben a korábban közzétett 2,5 százalék helyett.

A gazdaság gyenge teljesítménye elsősorban arra vezethető vissza, hogy a magas benzinár, a jövedelmek szerény mértékű növekedése és a kilátások bizonytalansága visszavetette az amerikaiak vásárlási kedvét.

Az eddigi adatok ismeretében elemzők szerint az sem kizárt, hogy az amerikai gazdaság az idén lassabban fog növekedni, mint tavaly, amikor 3 százalékkal gyarapodott a GDP.