Magyar Nemzet: A kifizetések költsége miatt milliárdokkal csökkenhetnek a reálhozamok

magánnyugdíjpénztár, befektetés, megkárosított tagok
Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénztárak a tagok pénzéből vonják le a reálhozamok kifizetése miatt felmerülő átutalások költségét, amely a Magyar Nemzet szerint meghaladhatja a 3,5 milliárd forintot is.
Vágólapra másolva!

A kifizetésre szánt reálhozamok összegéből a magánnyugdíjpénztárak - törvényben szabályozott módon - levonják a banki és postai utalások költségét, ezért a volt tagok akár 3,5 milliárd forinttal kevesebbet kapnak - írja a Magyar Nemzet. Az egy főre jutó átutalási költség jellemzően 1000 és 1500 forint között van, vagyis reálhozamként ennyivel kevesebb pénzt kap kézhez az, aki visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe.

A Magyar Nemzet arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai magánkasszák a lap szerint nemzetközi szinten is kiugróan magas működési költséget számoltak el: 2011-ig minden befizetett 100 forintból 4,5 jutott a pénztárak saját költségeire.

A pénztáraknak legkésőbb augusztus 31-ig kell kifizetniük a volt magánnyugdíjpénztár-tagokat esetlegesen megillető reálhozamok és tagdíj-kiegészítések összegét. Aki korábban külön rendelkezett, annak a bankszámlájára utalják az összeget, akik ezt nem tették meg, azoknak a postás viszi ki a pénzt - emlékeztet a Magyar Nemzet.