Sokasodó rossz hírekkel fordul rá az új hétre az üzleti világ

Kép leírása: tőzsde, tőzsdepánik, zuhan a tőzsde, Sydney
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok leminősítése még bizonytalanabbá teheti a nemzetközi befektetőket, és így tovább folytatódhat a múlt héten a világ tőzsdéin végigsöprő pánik. Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy az amerikai leminősítésnek milyen közvetlen hatásai lesznek, a rég nem látott tőzsdei zuhanást okozó problémák egyikére sem született megoldás a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Múlt hétfőn még megkönnyebbült az üzleti élet, hogy az Egyesült Államok politikusai meg tudtak egyezni az ország adósságplafonjának megemelésében, de csütörtökre ez teljesen elillant, miután a nemzetközi tőzsdéken 2008 óta nem tapasztalt zuhanás indult meg. Pénteken ugyan enyhe pluszban zárt a New York-i Dow Jones tőzsdeindex, de magyar idő szerint szombat hajnalban máris robbant a következő bomba. Az egyik vezető nemzetközi hitelminősítő a Standard & Poors egy fokozattal leminősítette az Egyesült Államokat. A hírek hatására a világ hét vezető hatalmának pénzügyminiszterei telefonon egyeztettek a lehetséges teendőkről., de részleteket erről nem tudni.

Ha ez a folyamat tovább folytatódik, akkor azoknak az elemzőknek lesz igazuk, akik a 2008-as gazdasági válság enyhülése után úgy látták, az csak átmeneti és a válság valójában W alakú, tehát újabb lejtmenet veszi majd kezdetét.

Új időszak kezdődik

Az S&P által bejelentett leminősítés egyáltalán nem volt előzmény nélküli, időzítése mégis meglepte az üzleti világot. Az amerikai adósságplafon megemeléséről folytatott vita során a hitelminősítők már hetekkel ezelőtt jelezték, hogy ha a plafonemeléshez kapcsolódó takarékossági csomagot nem találják elég jelentősnek, arra az Egyesült Államok korábban érinthetetlennek hitt adósosztályzata rontásával reagálhatnak.

A három nagy minősítő közül az S&P közleményei voltak a legkeményebbek, arra azonban kevesen számítottak, hogy pont a 2008-as gazdasági válság elindulása óta példátlan tőzsdei árzuhanások hetén szánja el magát ilyen lépésre az S&P.

Mohamed el-Erian, az világ vezető pénzügyi befektetői csoportjai közé sorolt Pimco vezérigazgatója a Financial Times üzleti napilap online verziójában publikált véleménye szerint, a döntés következményeként hétfőn új időszak kezdődik a világ pénz- és tőkepiacain.

El-Erian szerint a lépésnek a piaci hangulatra gyakorolt hatása mellett vannak közvetlen technikai következményei, az új besorolás miatt a kereskedési rendszerekben át kell írni az amerikai besorolást, át kell értékelni a befektetési stratégiákat, köztük a fedezet- és likviditásmenedzsmentet.

A leminősítés hosszú távon egy újabb globális recesszió kialakulásához is hozzájárulhat, mert nagyon érzékeny területre tapintott rá: a nemzetközi befektetők számára az amerikai gazdaság és ezzel együtt a dollár ereje eddig megingathatatlannak tűnt. Márpedig a pénz- és tőkepiacokat részben szubjektív elemek, félelmek és várakozások irányítják.

Amerika különleges marad

Az Egyesült Államok azonban a leminősítés ellenére is meg fogja őrizni a nemzetközi gazdaságban betöltött különleges szerepét. A pénzvilágban az amerikai állampapírok továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb befektetésének számítanak majd, még akkor is, ha az S&P rangsorában számos ország államkötvénye mostantól - papíron - biztonságosabbnak számít.

Az AP hírügynökség által idézett elemzők egyetértenek abban, hogy az amerikai állampapírpiacot semmilyen veszély nem fenyegeti. Egy leminősítés után szinte bármely más ország számára automatikusan drágul a hitelfelvétel, az USA esetében azonban aligha kell ilyen következménnyel számolni, mivel senki sem kételkedik abban, hogy az USA képes lesz visszafizetni az általa felvett kölcsönöket - derül ki az AP összeállításából.

Erre utalhatott a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb befektetője, Warren Buffett, amikor azt nyilatkozta a Fox hírtelevíziónak, hogy a leminősítésnek "semmi értelme", és szerinte korlátozott hatása lesz. Az első reagálók között az Egyesült Államok nagy hitelezői is siettek leszögezni, hogy nem változtatnak a stratégiájukon, illetve az amerikai állampapírok állományán.

Tovább eshetnek a tőzsdék

A múlt héten látott tőzsdei lejtmenet várhatóan hétfőin is folytatódik, akár újabb nagy esés is lehet, de abban az eurózóna egyre sokasodó problémái, az amerikai költségvetési megszorítások és azt övező viták legalább akkora szerepet játszanak majd, mint az S&P jó előre beharangozott döntése.

Az Egyesült Államok leminősítésének első konkrét piaci hatása az arab világ egyik legnagyobb tőzsdéjének számító szaúd-arábiai piacon meglátszott, a szombati kereskedésben, a tőzsde irányadó indexe 5,5 százalékkal esett. A japán üzleti lap, a Nikkei online kiadása szerint bár az Egyesült Államok leminősítése vonzóbbá teheti az ázsiai eszközöket a befektetők számára, de a globális rossz hangulat az ottani piacokon is áresést okozhat.

Fekete hét a tőzsdéken

A világ tőzsdéi a héten rosszul szerepeltek, elsősorban az amerikai és az európai adósságválság miatti befektetői pesszimizmus következményeként. A Dow Jones csütörtök este 531 ponttal gyengült, ami az index történetében, a pontban mért zuhanások között a kilencedik legnagyobb mértékű esés volt.

Pénteken már valamivel jobb volt a helyzet New Yorkban, a Dow Jones 0,5 százalékkal emelkedett, a félezer amerikai papír mozgását jelző S&P 500 index 0,1 százalékkal , a technológiai ágazat indexe pedig közel 1 százalékkal gyengült. A hét során a Dow Jones 5,75, az S&P 500 7,2 százalékkal gyengült, amire az egyik mértékadó amerikai üzleti lap, a Wall Street Journal összefoglalója szerint a 2008 ősze, a válság elmélyülése után volt példa. A nyugat-európai tőzsdék is rosszul szerepeltek. Csütörtökön a londoni börze irányadó indexe, az FTSE-100 2,3, a frankfurti DAX 2,3, a párizsi CAC pedig 3,9 százalékkal esett, majd pénteken a londoni index 2,7, a DAX 2,8, a CAC pedig 1,2 százalékkal került lejjebb.

Zuhant a pesti tőzsde is

A nemzetközi indexek kiábrándító szereplése miatt nem meglepő, hogy a nemzetközi hangulatot legtöbbször követő magyar tőzsdeindex is gyengült. Az index egy hét alatt 1885 ponttal, 8,72 százalékkal esett, és a tavaly év végi szinthez képest 7,47 százalékkal csökkent. A vezető papírok közül a legnagyobb veszteséget az OTP szenvedte el a héten, a bankpapír 13,94 százalékkal gyengült, a Mol árfolyama 9,41 százalékkal csökkent. A Magyar Telekom 3,13 százalékot veszített értékéből a héten,a Richter pedig 3,8 százalékkal értékelődött le.