Több mint hétmilliárdforintos kártérítést kap a Richter egy lengyel cégtől

Vágólapra másolva!
Negyvenmilliódolláros kötbért, kamatokat és bánatpénzt kap a Richter attól a lengyel cégtől, amelyet a magyar gyógyszergyártó még 2008-ban perelt be, miután az - egy korábban megkötött - szerződést egyoldalúan semmisnek nyilvánított.
Vágólapra másolva!

Megnyerte a Richter Gedeon Nyrt. a lengyel Polpharma tranzakció meghiúsulása miatt indított pert, így a választott bírósági ítélet alapján a Genefar BV 7,7 milliárd forintnak megfelelő dollárt köteles fizetni a magyar cégnek - közölte a BÉT honlapján kedden a magyar gyógyszergyártó társaság. A Richter még 2008 decemberében indított pert a Genefar BV ellen, miután a magyar cég 2007-ben szerződést kötött a lengyel gyógyszergyártó cég, a Polpharma 99,65 százalékának megszerzéséről.

A lengyel versenyhivatal 2008. július 3-án hozzájárult a tranzakcióhoz, de a Richter ugyanezen napon értesítést kapott a Genefartól, hogy álláspontjuk szerint a megkötött szerződés megszűnt. Akkor a Richter közölte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket a szerződésben kikötött 40 millió dollár kötbér érvényesítése érdekében. A választott bíróság ítéletében arra kötelezte a Genefar BV-t, hogy a Richter Gedeon részére fizessen meg 40 millió dollárt, valamint annak kifizetéséig járó kamatait, mint bánatpénzt.

A Richter szóvivője még 2008-ban az MTI kérdésére elmondta: a Genefar részvényesi minőségével összeférhetetlen módon részt kért a Richter operatív irányításából. A Genefar az aláírt és a Richter 2007 decemberi rendkívüli közgyűlésén jóváhagyott szerződéshez képest további jogokat és előnyöket követelt, és egyes kötelezettségek elengedését kérte. A szerződés szerint a tranzakciótól bármelyik fél elállhatott kötbér megfizetése mellett, vita esetén pedig a felek választott bírósághoz fordulhattak.