A francia Riviérán is aggodalmat okoz az erős svájci frank

Vágólapra másolva!
A svájci frank erősödése miatt aggódnak több francia városban, köztük Saint-Tropez-ben is. A francia önkormányzatok hiteltörlesztő részlete ugyanis - magyar városokhoz hasonlóan - jelentősen megugrott az emelkedő svájcifrank-árfolyam miatt, és az így kialakult több millió eurós adósságok komoly problémát jelentenek.
Vágólapra másolva!

Időzített bombaként ketyeg az emelkedő frankárfolyam a francia Riviérán fekvő Saint-Tropez városa felett - írja a Wall Street Journal. Az újság szerint a francia település - több más európai városhoz hasonlóan - több millió eurós adóssággal rendelkezik.

Saint-Tropez esetében a hitel kamatát a svájci frankhoz kötötték. Ez jelenleg rögzítve van, de 2012-től a város törlesztője ki lesz szolgáltatva az árfolyam ingadozásának. A város hivatalnokai kiszámolták, hogy ha addig nem csökken az utóbbi napokban jelentősen megerősödött frank értéke, akkor akár 30 százalékkal is nőhet a 2007-ben felvett, húszéves futamidejű kölcsön kamata. "Ez romba döntené a pénzügyeinket" - mondta egy helyi politikus.

Egy másik, hasonló problémával küszködő francia város polgármestere azt nyilatkozta a lapnak, hogy már mindennapos kínszenvedéssé vált az árfolyamváltozások figyelemmel kísérése. Az újság hivatkozik egy auditáló cég júliusi jelentésére, amely szerint a francia önkormányzatok magas kockázatú adósságai 10-12 milliárd euróra rúgnak.

A magyar kormány rögzítette az árfolyamot

Az újság szerint több magyar nagyvárosnak is problémái vannak a frank erősödésével, és azt próbálják elérni, hogy elhalaszthassák a törlesztéseket, amelyeket már nem tudnak fizetni. Magyarországnak, Lengyelországnak és Horvátországnak a cikk szerint jelentős svájcifrank-alapú hitelállománya van, amely a helyiek fogyasztására is hatással van, ugyanis ahelyett, hogy új javakat és szolgáltatásokat vásárolnának, a keresetüket a kölcsönök finanszírozására fordítják.

A cikk szerint több állam is megpróbálta könnyíteni az adósok terheit, Magyarország például bevezette az árfolyamrögzítést. A lakásfedezetes devizaalapú hitellel rendelkezők augusztus 12. óta kérhetik írásban a bankjuktól a törlesztési árfolyam rögzítését. Ennek lényege, hogy 2014. december 31-éig fix árfolyammal számítják a törlesztőrészleteket, a svájcifrank-alapú hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japánjen-alapúakét 100 jen/200 forinttal. A törlesztőrészletben jelentkező különbséget forint-jelzáloghitellé alakítják a bankok, ennek a törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni. A törlesztőrészletek a rögzített árfolyamos időszak letelte után sem emelkedhetnek 15 százaléknál nagyobb mértékben, amit a futamidő megnyújtásával érnek el.

A svájci frank erősödéséről írt cikkeinket itt olvashatja.