A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét

Vágólapra másolva!
A meglévő hiteltörlesztési kötelezettségek miatt a családok több mint fele kevesebbet tud megtakarítani, mint öt évvel ezelőtt az Aviva Életbiztosító kutatása szerint. A megkérdezettek csak kevesebb mint egyötödének az elképzelései között szerepel tíz évnél hosszabb befektetés.
Vágólapra másolva!

A családok fele Magyarországon folyamatosan feléli vagy csak öt évnél rövidebb ideig fekteti be a megtakarításait az Aviva Életbiztosító által végzett kutatás szerint. A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt évvel ezelőtt. Indokként a lakosság 44 százaléka meglévő hiteltörlesztési kötelezettségét jelölte meg.

Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója szerint, ha a magyar lakosságnak lett volna megtakarítása, akkor a svájci frank árfolyamának elmozdulása nem érintené ilyen drasztikus mértékben a családokat

Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövid távú befektetésekben gondolkodik, tíz évnél hosszabb befektetés csak kevesebb mint egyötödük elképzeléseiben szerepel. Az Aviva kutatásából kiderül, hogy a rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a megtakarítás meghatározott célra.

"A lakosság egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért rövidebb távon és határozott céllal fekteti be a megtakarításait" - összegezte a kutatás eredményeit Bartók János.