Az elnök után lemondott a tőzsde felügyelőbizottságának elnöke is

Vágólapra másolva!
Az érdekkonfliktusok elkerülésével indokolta lemondását Cselovszki Róbert, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felügyelőbizottságának elnöke - mondta Mohai György vezérigazgató a BÉT keddi rendkívüli közgyűlésén. Cselovszki azután jelezte távozását, hogy hétfőn elfoglaltságaira hivatkozva lemondott a BÉT elnöki tisztéről Patai Mihály.
Vágólapra másolva!

Patai Mihály lemondása után távozik tisztségéből Cselovszki Róbert, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felügyelőbizottságának elnöke is - mondta Mohai György a tőzsde vezérigazgatója a tőzsde rendkívüli közgyűlésén. Patai Mihály, a BÉT elnöke hétfőn jelentette be lemondását (erről itt olvashat).

A BÉT honlapján kedden közzétett közleményben Patai így indokolta a lépését: "lemondásom konkrét indoka, hogy olyan mértékben nőttek meg elfoglaltságaim, ami már a legközelebbi napokban sem tette volna lehetővé az eredményes munkát egy közismerten kiélezett szituációban".

A BÉT kedden tart rendkívüli közgyűlést, amelynek napirendjén az új kereskedési rendszer, a Xetra bevezetése szerepel, amit a piaci szereplők elleneznek. A magyar befektetési szolgáltatók hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be: a felügyelet, a jegybank és a kormány közbenjárását kérik annak érdekében, hogy a BÉT osztrák főtulajdonosa halassza el az új kereskedési rendszer bevezetését. A tőzsde forgalmának 47 százalékát adó öt tőkepiaci szereplő szerint a tervezett intézkedés, amely szerint a BÉT-en párhuzamosan működne a jelenlegi és az új kereskedési rendszer, veszélybe sodorja a magyar tőkepiac 20 éves eredményeit.

Patai Mihály a kedden megjelent közleményben hangsúlyozta, hogy a BÉT legfontosabb feladata a hazai tőkepiac "minél eredményesebb bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, a vállalkozások tőkéhez jutásának elősegítése, s hogy ennek stratégiailag nélkülözhetetlen eszköze az új, nemzetközileg bevált kereskedési platform bevezetése. Ugyanakkor a mai gazdasági környezetben megértéssel kell fogadni a vállalkozásoknak a költségszínvonalukra vonatkozó, rendkívül nagyfokú érzékenységét" - olvasható a közleményben.

A BÉT távozó elnöke jelezte, hogy elnöki pozícióját a hazai tőkepiac fejlesztésének és a piaci konszenzus megteremtésének céljával vállalta, és reményét fejezte ki, hogy távozása is elősegíti mindkét cél együttes megvalósulását.

Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, 2008. december 4. óta töltötte be a BÉT elnöki tisztét, s az idén áprilisban választották meg másodszor a posztra. Az elnök már első megválasztása alkalmával közölte, hogy a BÉT igazgatóságát addig irányítja, amíg sikerül konszenzust elérnie az egyes kérdésekben.