Napi Gazdaság: Megugrott a nyugdíjpénztári kifizetés

Vágólapra másolva!
Ismét gyorsult az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámának visszaesése az idei második negyedévben - írja a Napi Gazdaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adataira hivatkozva. A nyugdíjkasszáknál ugyanakkor már minden harmadik forint egyéni megtakarítás.
Vágólapra másolva!

Miközben az önkéntes nyugdíjpénztárakba újonnan belépők száma már a válságot közvetlenül megelőző szintre ugrott, a kilépések száma meglehetősen magas maradt: a második negyedévben majdnem 40 százalékkal többen vették fel járandóságukat, mint 2011 első három hónapjában - írja a Napi Gazdaság. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint három hónap alatt majdnem ötezren kerültek ki a szektorból, szemben az első negyedévi csaknem négyezerrel. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest pedig a kasszák mintegy 21 ezer főnek mondhattak búcsút.

A lap megemlíti azt is, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak az idén eddig több pénzt fizettek ki, mint amennyit tavaly egész évben, a tagdíjbevételek 2010 azonos időszakához képest azonban már némiképp nőttek. A lap szerint sokaknál összemosódik az önkéntes- és a magánnyugdíjpénztár fogalma, és ők nem tesznek különbséget az egyéni számla és az állami kezelés között sem. Sokan meglepő módon az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is követelték a reálhozam kifizetését - írja a Napi Gazdaság.

A taglétszám emelkedése közben töretlenül folytatódott az önkéntes egészségpénztáraknál, a befizetések összege viszont 2010 első félévéhez viszonyítva egy kissé mérséklődött.

A nyugdíjkasszáknál már szinte minden harmadik forint egyéni spórolás, ami előrehaladásnak tekinthető a Napi Gazdaság szerint. Az egészségpénztáraknál ez az arány 16 százalékos.