Péntekre várhatók az első részletek a jövő évi költségvetésről

Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács (KT) szeptember 23-án véglegesíti a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos véleményét - közölte Járai Zsigmond, a testület elnöke. A kormányszóvivő péntekre ígér tájékoztatást a büdzséről.
Vágólapra másolva!

Kapott anyagot a 2012. évi büdzséről a Költségvetési Tanács, és még kap is, majd ezekről szeptember 23-án, pénteken alakítja ki végleges véleményét, mondta csütörtökön Járai Zsigmond. Korábbi bejelentés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember végéig nyújtja be az Országgyűlésnek a tervezetet.

A jövő évi lesz az első büdzsé-tervezet, amelyet az új összetételű Költségvetési Tanács véleményez. A testület tagja Járai Zsigmondon kívül Domokos László, az Állami Számvevőszék és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A törvény szerint a KT véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak.

Más kérdés, hogy ugyancsak a törvény szerint a kormánynak már át kellett volna adnia a büdzsé tervét a Költségvetési Tanácsnak. A kabinet a saját maga elé állított, egyszer már módosított menetrendben is augusztus 31-ét jelölte meg határidőként a költségvetés elfogadására és a KT-nek való átadására. Az [origo] szeptember elején úgy értesült, hiába ez a határidő, szeptember elején csak egy olyan, mindössze néhány oldalas dokumentum került a kormány elé, amely nem tartalmazott számokat.

A kormány szerdai ülésén is tárgyalt a költségvetés tervezetéről, részletek azonban egyelőre nem derült ki. Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a szerdai megbeszélésekről azt mondta: nincsenek még sarokszámai a költségvetésnek, tájékoztatás ebben az ügyben pedig péntekre várható.

A Portfolio.hu csütörtökön arról írt, hogy értesüléseik szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember elsejei dátummal küldte meg a Költségvetési Tanács elnökének a "Magyar Köztársaság 2012. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról és a kapcsolódó kérdésekről" című előterjesztést. Simor András MNB-elnök, a Költségvetési Tanács tagja a dokumentumot szeptember 13-án kapta meg a Költségvetési Tanács titkárságától - közölte a jegybank.