Sarkozy csendre intette a brit kormányfőt az EU-csúcstalálkozón

Vágólapra másolva!
Nem döntöttek az uniós tagországok a vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozón, ezért a jövő héten folytatják a tárgyalásokat. Nicolas Sarkozy francia elnök szerint jól haladnak a bankok feltőkésítéséről, illetve a pénzügyi mentőeszközökről szóló tárgyalások, és szerdáig végleges döntést hoznak. Zárt ajtók mögött azonban a Guardian szerint nagy vitába keveredett a brit miniszterelnökkel a francia államfő.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi brüsszeli EU-csúcstalálkozó hangulatát jól jellemzi a brit Guardian szerint, hogy a megbeszélésen éles vita alakult ki Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök között. A lap szerint Sarkozy azt mondta Cameronnak, hogy "fogja be a száját, ha az euróról van szó". Nagy-Britannia ugyanis nem tagja az euróövezetnek.

Sarkozy állítólag azt mondta Cameronnak, hogy az euróövezethez tartozó tagállamok vezetői "torkig vannak azzal, hogy a brit kormányfő kívülről kritizálja őket, és megmondja, mit kellene tenni". A francia elnök állítólag úgy fogalmazott: "azt mondtad utálod az eurót, erre most mindenbe bele akarsz avatkozni".

Az uniós csúcstalálkozó után a nyilvánosság előtt már előremutatónak nevezte a megbeszélést a francia elnök. "Nem vallottunk kudarcot a válság kezelésében" - jelentette ki Nicolas Sarkozy Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján. A francia államfő szerint jól haladnak a bankokról és a pénzügyi mentőeszközről folyó tárgyalások, de "még nem végeztünk". Az uniós, illetve az euróövezeti tagországok ezért újabb megbeszélést tartanak, és jövő héten hoznak végleges döntést. "Szerdáig ezt meg kell tennünk" - jelentette ki Sarkozy.

Merkeltől és Sarkozytől a Libération francia napilap újságírója azt kérdezte, hogy miért kellene elhinni nekik, hogy képesek lesznek hosszú távú megoldást találni a problémákra, miután két éve ezt mondják, és mégis eredménytelenek.

Forrás: MTI/EPA/Benoit Doppagne
Angela Merkel és Nicolas Sarkozy

Sarkozy válaszában azzal érvelt, hogy a 2008-as válság óta Európa rendezte Írország helyzetét, Portugáliában is "jó irányban haladnak a dolgok", és Spanyolország is óriási erőfeszítéseket tett. Ezek hatására Sarkozy szerint a három ország mára nem áll a válság első sorában. A francia elnök arról is beszélt, hogy olyan országok problémáira kell megoldást találniuk a német kancellárral, ahol nem választották meg őket. "Mindez demokratikus problémákat is felvet" - jelentett ki Sarkozy. "Olyan kérdésekért vonnak minket felelősségre, amiért nem mi felelünk" - tette hozzá, arra utalva, hogy a dél-európai országok magas eladósodottsága nem rajtuk múlt.

Angela Merkel azzal egészítette ki Sarkozy szavait, hogy "nem az euró válságával, hanem egy adósságválsággal nézünk szembe", ami szavai szerint az elmúlt évtizedekben alakult ki. Mindkét politikus világossá tette, hogy be kívánják vezetni a jövőben a pénzügyi tranzakciós adót, más néven a Tobin-adót."

Orbán szerint egység felé mutató hangulat volt

"A megbeszélést - szemben a látszattal - nem befejeztük, hanem félbehagytuk, mert szerdán este újra találkozik a huszonhét EU-tagország miniszterelnöke" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó után. Most döntések nem születtek - mondta a magyar kormányfő. Orbán Viktor hozzátette, hogy miközben mindenki európai adósságválságról beszél, a magyar nemzeti érdek az, hogy az ország saját erőből csökkenteni tudja az adósságát.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a tárgyalások Európa-párti és az európai egység felé mutató hangulatban és szándékban értek véget". Mindenki szeretné, ha a mostani nehézségeket a huszonhetek együtt maradásával lehetne megoldani - fogalmazott Orbán Viktor a csúcsértekezletet lezáró sajtótájékoztatón.