Elnapolták a korrupcióval vádolt volt horvát kormányfő perét

Vágólapra másolva!
Pénteken bíróság elé állt Zágrábban Horvátország korábbi miniszterelnöke, de a tárgyalást a korrupcióval vádolt Ivo Sanader rossz egészségi állapota miatt elnapolták. A bíró szerint Sanadernek "elegendő ideje lett volna meggyógyulni".
Vágólapra másolva!

A bírónak bemutatott orvosszakértői vélemény szerint Ivo Sanader volt horvát kormányfő szívritmuszavarban és magas vérnyomásban szenved. Ivan Turudic bíró ennek alapján helyt adott az elnapolási kérelemnek. Ugyanakkor a bíró közölte a vádlottal, hogy szerinte "elegendő idő állt a rendelkezésére egészségi állapotának rendbe hozatalához". Az elnapolási kérelmet ennek ellenére nem minősíti halogató taktikának - tette hozzá a bíró.

Sanader sötét nadrágban és pulóverben, mankóra támaszkodva jelent meg a bíróságon. Állítása szerint még a salzburgi fogdában esett el, s a lába azóta sem gyógyult meg. Öltözéke miatt elnézést kért a bírótól, hozzátéve: azt remélte, hogy bíróság helyett kórházba viszik. A per tárgyalását november 3-án folytatják.

Sanadert azzal vádolják, hogy törvénysértő eszközökkel tömte ki a pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kasszáját. Sanader után még két ügyben nyomoznak a horvát hatóságok: azzal gyanúsítják, hogy a Fimi reklámügynökségen keresztül 100 millió kunát sikkasztott, illetve hogy 10 millió euró kenőpénzért átjátszotta a Mol magyar olajcégnek az INA horvát állami olajtársaság irányítói jogát. Sanader ellen Ausztriában szintén vizsgálat folyik a Hypo Bank-botrány miatt.

Az Ivo Sanaderről szóló cikkeinket itt olvashatja.