Nem akar adósrabszolgákat az országban Orbán

Vágólapra másolva!
Ki kell segíteni a magyar embereket az "adósrabszolgaságból" - mondta Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök arra biztatta a devizahiteleseket, hogy vegyék igénybe a végtörlesztést, és szerinte a bankokkal "komoly konfliktusok" után valahogy meg fog egyezni a kormány. A jövő évi adótörvényekről a kormányfő azt mondta, "nehéz mérkőzésre" számít a fideszes képviselőkkel.
Vágólapra másolva!

"Nem akarok és nem is fogok olyan országban élni, ahol egymillió ember adósrabszolgasággal kell hogy szembenézzen" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A kormányfő arra biztatta a családokat, hogy végtörlesztéssel "szabaduljanak meg a devizahitelüktől".

A kormányfő szerint meg kell osztani a terheket, mégpedig úgy, hogy a bankok viselik azok kétharmadát, egyharmadát pedig a hitelfelvevők. "Ez Magyarország helyzetében történelmi tett" - mondta Orbán Viktor, aki hozzátette: a végtörlesztés miatt nagy bankok emelték fel a szavukat, ebben az "osztrák sógorok járnak az élen, és komoly támadások érik Magyarországot". "Nehogy elsírjuk magunkat a bankok vesztesége miatt, a bankok korábban ennek a veszteségnek a többszörösét megkeresték a magyar embereken" - jelentette ki a kormányfő.

"Akik kerestek az adósrabszolgaságon, most harcolnak ellenünk" - mondta Orbán Viktor, aki szerint nem kérhetik a bankoktól, hogy a végtörlesztést "bólogatva, mosolyogva és tapsolva" vegyék tudomásul, ám szerinte a végén valahogyan megegyeznek velük, az egyezségig vezető út viszont komoly konfliktusokon keresztül vezet.

A magyar kormány "nem szokványos" gazdaságpolitikai lépéseit érintő kérdésre a miniszterelnök úgy fogalmazott, az egyedi megoldások, a különös megközelítésmódra való képesség "nagy magyar erény" (erről bővebben itt olvashat). Szerinte "az innovációban most Magyarország élen jár", hiszen egyre több magyar intézkedést, megoldást vesz át több uniós ország. Példaként említette a bankadót és az ágazati különadókat. A végtörlesztéssel kapcsolatban azt mondta, a bankárok nem attól tartanak, hogy ez Magyarországon bajba sodorja őket, hanem attól, hogy azt majd más országok is átveszik.

Nehéz mérkőzésre számít a fideszes képviselőkkel

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatról Orbán Viktor azt mondta, a legfontosabb, hogy megmarad a családi adózás, "az arányos egykulcsos adórendszer" és a vállalkozási nyereségadó-csökkentés is. A 2012-es költségvetés fő szabályának a kormányfő azt tartja, hogy "egyetlen olyan forintot sem költhetünk, amelyet nem kerestünk meg".

Az adótörvény tervezetében szereplő új adónemekről azt mondta a miniszterelnök: "szám szerint több adó van, de ne felejtsük el, hogy tavaly tíz adót megszüntettünk. Összességében jól állunk az adórendszer átalakításával". Orbán Viktor arra számít, hogy "nehéz mérkőzés" vár rá a fideszes parlamenti képviselőkkel az adórendszer végleges formájáról.