Itt a hitelesmentés következő lépcsője: összeírják a köztisztviselők devizahiteleit

Vágólapra másolva!
Felméri a Belügyminisztérium, hogy mennyi devizahitelük van a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek. Az [origo] információi szerint a kormány devizahiteleseket megsegítő csomagjának újabb elemét készíti elő a lépéssel.
Vágólapra másolva!

Levelet kapott a privatbankar.hu értesülései szerint a Belügyminisztériumtól valamennyi helyi önkormányzat közgyűlési elnöke, polgármestere, többcélú kistérségi társulási tanács-elnöke, melyben Tállai András önkormányzati államtitkár azt kéri: írják össze, mennyi devizahitele van az összes közalkalmazottnak és köztisztviselőnek.

"A BM kísérletet tesz arra, hogy felmérje a köztisztviselők, közalkalmazottak és a Munka törvénykönyve alá tartozók által felvett lakáscélú devizahitelek állományát" - írja levelében az államtitkár. Tállai András azt kérte minden önkormányzati vezetőtől, hogy összesítsék, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak közül hányan rendelkeznek lakáscélú devizahitellel, hányan kívánják igénybe venni a végtörlesztést, mennyi a felvett tőketartozás, a jelenlegi tőketartozás összege a hitel saját devizanemében (euróban, svájci frankban vagy japán jenben), illetve forintban ("végtörlesztési" árfolyamon, illetve aktuális árfolyamon is kiszámítva).

Az [origo] információi szerint mindezzel a devizahiteles-mentő csomagjának újabb, csak a költségvetési szférára vonatkozó elemét készíti elő a kormány. A miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban több alkalommal egyértelművé tette, hogy az árfolyamrögzítésen illetve a kedvezményes végtörlesztésen túl további intézkedéseket tervez az "adósrabszolgaság" felszámolására. A köztisztviselőket érintő intézkedés részletei egyelőre ugyanakkor még nincsenek meg, hiszen nagyban függnek majd attól, hogy az intézkedések hány embert érinthetnek.

Ezzel állhat összefüggésben, hogy az utóbbi napokban több minisztérium és állami szerv is módosította korábbi lakáscélú támogatási rendszeréről kiadott rendeletét vagy utasítását. A Hivatalos Értesítőben megjelelent módosítások egyrészt a kormánytisztviselőkről a munkaviszonyban álló munkavállalókra is kiterjesztetik a lakáscélú kölcsönt igénylők körét, egyúttal rögzítetik, hogy a végtörlesztés céljából igényelt lakáscélú kölcsönt igénybevevők mentességet kaphatnak több feltétel teljesítése alól.

A "devizahiteles-mentés" folytatásáról november elején a Bankszövetség képviselőivel is megállapodott a nemzetgazdasági miniszter. Az egyezség értelmében a szervezet a múlt hétre elkészült saját, a devizahitelesek helyzetének további könnyítésére vonatkozó javaslataival is. A terveket azonban eddig még nem tárgyalta kormány, azokról egyelőre annyit tudni, amennyit a szervezet maga nyilvánosságra hozott, vagyis, hogy a csomag a kilencven napon túli késedelemben lévő adósok és a fizetőképes adósok helyzetét is kezeli, valamint a bankadót is érinti majd.

A belügyi államtitkár által kért adatokat soron kívül, de legkésőbb december 1-jén délig meg kell küldeniük az érintetteknek, és arról is kell jelenteni, ha egyetlen érintettnek sincs devizahitele.

Az adatszolgáltatás a levél szerint ugyanakkor önkéntes, tehát csak az a köztisztviselő vagy közalkalmazott nyilatkozik devizahiteléről, aki akar.

Az országgyűlés hétfői határozatával a munkaadóknak is lehetővé tette, hogy 7,5 millió forintig adómentes támogatást adjanak dolgozóiknak a rögzített árfolyamú végtörlesztésre.

A Privátbankár emlékeztet, hogy a legnagyobb munkáltató az országban az állam: a KSH legutóbbi adatai szerint 2011 első kilenc hónapjában a költségvetési szférában 735 ezer fő dolgozott. Az adómentes támogatás lehetősége jelentősen megemelheti a végtörlesztést igénybe vevő ügyfelek számát.

A végtörlesztésről szóló írásainkat itt olvashatják.