"Csak lehetőség" a jegybank és a PSZÁF összevonása

Vágólapra másolva!
"Teljes tévedésnek" tartja a kormányszóvivő, hogy a kormány összevonná a jegybankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével. Giró-Szász András szerint csak az összevonás lehetőségét akarják megteremteni, és a kormány egyeztetne az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal, ha ilyen döntés születne.
Vágólapra másolva!

A kormány az Európai Központi Bank (EKB) felé minden szempontból eleget tett a tájékoztatási kötelezettségének - mondta Giró-Szász Andás kormányszóvivő az m1 Ma reggel című műsorában hétfőn. A kormányszóvivő arra reagált, hogy a múlt héten a bank közölte, hogy újabb egyeztetést és pontosítást kér a jegybanktörvényről szóló javaslatról, és közleményében azt írta: "Az EKB nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben megfelelően tiszteletben tartaná az EKB-vel szembeni konzultációs kötelezettségét" (erről itt olvashat).

A kormányszóvivő szerint az Európai Központi Banknak a kormány november elején elküldte a banktörvényről szóló módosításokat, az azóta megszületett változtatások oka pedig az volt, hogy a jegybank elnöke részt vett a kormány ülésén, illetve találkozott Matolcsy György miniszterrel, ahol a jegybank elnöke észrevételeket tett, és ezek apropóján kerültek változtatások a tervezetbe.

Giró-Szász András "teljes tévedésnek" mondta, hogy össze kívánnák vonni a jegybankot a PSZÁF-fal. Szerinte arról van szó, hogy "ha ez a jövőben felmerül, az ne legyen alkotmányellenes". Egy "olyan átmeneti rendelkezés történne, amely alkotmányos lehetőséget teremtene erre, pont úgy, mint Európában van Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Lettországban, Írországban, Spanyolországban" - mondta a kormányszóvivő.

Giró-Szász szerint ez egy olyan elképzelhető megoldás lenne, mint "ahogyan 2009-ben az IMF maga ajánlotta a pénzügyi mozgások nagyobb ellenőrzése okán, hogy ajánlatos lenne a pénzügyi felügyeleteknek és a nemzeti banknak az összevonása". Az akkori szocialista kormány pénzügyminisztere 2009-ben a nemzeti bankkal egyeztetve elkezdte ezzel kapcsolatban a munkát - tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő kijelentette, hogy a kormány - ha az Országgyűlés ilyen típusú döntést kívánna hozni -, akkor előzetesen, a hazai és a nemzetközi kötelezettségeknek megfelelően egyeztetne a nemzeti bank, a PSZÁF elnökével, az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal.