Kopits: Orbánnak le kell vonnia a tanulságot

Vágólapra másolva!
Argentínához és Venezuelához hasonlítja Magyarországot a Wall Street Journalban megjelent cikkében a Költségvetési Tanács volt elnöke. Kopits György szerint az új jegybanktörvény a pénzpiacok elidegenítése és az EU-val való konfrontáció miatt is hátrányos Magyarországnak. 
Vágólapra másolva!

"Magyarország ütközőpályája az EU-val" címmel közölt cikket a Wall Street Journalban Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke. Kopits szerint az Orbán-kormány hivatalba lépése óta váratlan gazdasági intézkedések sorozatát vezette be, mint például a vállalati különadókat vagy a magánnyugdíjak visszakényszerítését az állami nyugdíjrendszerbe. Ezenkívül a bíróságokat és egyéb független intézményeket is gyengítette politikailag lojális vezetők kinevezésével. Kopits szerint a független intézmények gyengítése az új jegybanktörvényben csúcsosodott ki.

Kopits szerint már korábbi kormányok - köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök - is megpróbáltak hatni a Magyar Nemzeti Bankra, az új szabályozás azonban "sokkal tovább megy a politikai beavatkozás útjának kialakításában", főként az új alelnök kinevezésével. Kopits szerint ezeknek az intézkedéseknek az okai egyértelműek, és megemlíti, hogy kormányzati politikusok korábban kritizálták az alapkamat legutóbbi emeléseit, és a jegybank tartalékainak felhasználását javasolták.

Kopits szerint ezeket az intézkedéseket aláaknázza egy már eleve bizonytalan üzleti környezet, miközben a gazdaságpolitika hitelessége a korábbiaknál is rosszabb helyzetben van. "Magyarország az eurózóna válságának kiterjedésével a legsérülékenyebb gazdasággá vált" - írja Kopits.

A Költségvetési Tanács volt elnöke a magyarországi intézkedéseket az argentínaiakhoz és a venezuelaiakhoz hasonlította. Kopits szerint Argentínában az mérte az utolsó ütést a gazdasági hitelességre, hogy a kormány rátette a kezét a devizatartalékokra. Szerinte a magyar jegybanktörvény két oldalról is nagyon hátrányos. Először is Magyarország nem engedheti meg magának, hogy továbbra is elidegenítse a pénzpiacokat. Ez Kopits szerint az államkötvények kamataira és a forint árfolyamának gyengülésére tekintettel evidens. Másodszor pedig az új jegybanktörvény kihirdetésével az EU-val való konfrontáció is "új magaslatot ért el". Miközben kisiklanak a kilátások egy EU-IMF támogatásra, Kopits szerint Magyarországot uniós szankcióknak vethetik alá, például megvonhatják a magyar szavazati jogot.

"Eljött az ideje, hogy Orbán úr elgondolkodjon, és levonja a tanulságot a közelmúlt eseményeiből. Még nem késő visszalépni az ütközőpályáról" - írja.