Az állami segítséget várja webbankja létrejöttéhez a Hiteltársulás

Vágólapra másolva!
A Hiteltársulás szerint az államnak másfél milliárd forintot kellene adnia a fapados bankhoz.
Vágólapra másolva!

A cégbíróságon bejegyezték januárban a Webbank Tőketársaság Zrt.-t, jelenleg a pénzintézet részvénykibocsátásának jogi előkészítése folyik, közölte szerdán az MTI-vel Doubravszky György, a bank mögött álló Hiteltársulás szervezője, aki december végén adta át a civil-állami fapados bank, a Webbank alapításáról szóló szakmai előterjesztését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

A szervező közleménye szerint a banki tapasztalattal rendelkező szakemberek által készített előterjesztés választ ad a bank megalapításával kapcsolatban felmerülő összes kérdésre.

A Hiteltársulás most két dologban várja a kormány támogatását: döntést arról, hogy az induláshoz az állam folyósítja a mintegy 1,5 milliárd forint tőkerészt, illetve a kezdeményezést kiemelt állami projektként kezeli, s aktívan szerepet vállal a bank gyorsított eljárásban történő létrehozásában.
Doubravszky György szerint a civil oldal - magánszemélyek, vállalkozások - hozzávetőleg egy hónap alatt képesek előteremteni az induló tőke másik felét, a mintegy 1,5 milliárd forintot.

A www.webbank.hu előregisztrációs oldal adatai szerint háromezer magánszemély közel 15 milliárd forint megtakarítást tartana induláskor az civil-állami fapados bankban. Ezt kiegészítené 1700 vállalkozás összesen évi 58 milliárd éves forgalommal és átlagosan összesen 7 milliárd forint folyószámla-egyenleggel.

A Hiteltársulás civil szerveződés tavaly októberében indult azzal a céllal, hogy összegyűjtse a devizahitelesek igényeit és kedvező hitelt szerezzen a közösség tagjainak. Ennek egyik lehetőségeként merült fel a fapados bank, a Webbank ötlete.