210 milliárdos banki veszteség jöhet össze

Vágólapra másolva!
A bankrendszer végtörlesztésből eredő vesztesége a Bankszövetség legfrissebb becslése szerint 210 milliárd forint lesz február végére - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke egy csütörtöki konferencián.
Vágólapra másolva!

A magyar bankszektor végtörlesztés miatti vesztesége január közepén 143 milliárd forint volt, ez emelkedhet 210 milliárd forintra február végéig - mondta el a bankszövetség elnöke a Világgazdaság napilap csütörtöki konferenciáján Budapesten.

A devizában számított lakossági hitelek törlesztését befolyásolja majd az árfolyamgát kibővítése várhatóan áprilistól, amelynek törvényi szabályozása február 16. és február vége között alakul ki - közölte Patai Mihály.

A magyar bankok tőkemegfelelési mutatójának 12 százalékos szintje Patai szerint igen jónak minősíthető, de az elnök megjegyezte, hogy a bankok külső likviditása szűkül, ezért a jelenlegi hitel/betét arány 150 százalékos mértékét csökkenteni szükséges. Ennek ellenére az prognosztizálható, hogy a hitelpiacon lassú növekedés indul meg - tette hozzá.

Átértékelődött a kockázat, elsősorban a hitelminősítők által mért úgynevezett szuverén kockázat kategóriája, így az "öt évvel ezelőtt még például főnyereménynek számító MÁV-hitel finanszírozása" ma már másképpen fest, csakúgy mint az önkormányzatok devizában történő hitelezése - jelezte Patai Mihály, érzékeltetve azt, hogy az EU-IMF hitel létrejötte létfontosságú Magyarország számára.