A Facebook negyede Zuckerbergé

Vágólapra másolva!
A Facebook tavasszal megy tőzsdére, a bevezetésre vonatkozó kérelmét magyar idő szerint szerda éjszaka nyújtotta be. Ebből kiderül, hogy tavaly több mint 200 milliárd forintnyi profitja volt.
Vágólapra másolva!

Akár tízmilliárd dollár (több mint kétezer milliárd forint) forrást is gyűjthet a Facebook tavasszal, amikor tőzsdére viszik a céget - írja a Wall Street Journal az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. A tőzsdei bevezetés pontos időpontja még nincs kitűzve, és az sem tudni, hogy a New York-i tőzsdére vagy a Nasdaqra vezetik-e be a 850 millió felhasználót számláló közösségi oldal.

A Facebook magyar idő szerint szerda éjszaka adta be az amerikai tőzsdei felügyelethez a kérelmét a tőzsdei bevezetésre. A dokumentumból kiderül, hogy a Facebook tavaly egymilliárd dollár (222 milliárd forint) nyereséget könyvelhetett el, miközben bevétele 3,71 milliárd dollár volt. A cég bevételei 85 százalékban reklámokból jönnek, a maradékot játékok utáni és egyéb díjakból szedi be.

A céget a Harvard Egyetem kollégiumi szobájában alapító Marck Zuckerbergnek a beadott dokumentumok alapján 28 százalékos részesedése van a Facebookban, de 57 százalékos szavazati joggal rendelkezik. A Wall Street Journal úgy számol, hogy a tőzsdei bevezetés során a Facebookot 75-100 milliárd dollárra értékeli majd a piac, így pedig Zuckerberg a világ kilencedik leggazdagabb emberévé válhat a Forbes magazin listáján.

Az alapító Zuckerberg egy alig egyoldalas levelet is mellékelt a tőzsdei felügyeletnek leadott dokumentumok mellé. Ebben a Facebook küldetését hangsúlyozza. "A Facebook eredetileg nem azért jött létre, hogy egy cég legyen. Egy küldetés betöltésére hoztuk létre." Szerinte az internet miatt jelenleg társadalmi fordulóponthoz érkezett a világ: "A Facebook a megosztás hatalmát adja az embereknek, így újra befolyásolni tudják a legfontosabb társadalmi intézményeik és iparágak működését. Arra számítunk, hogy idővel a kormányok sokkal inkább reagálnak majd a közvetlenül az emberektől és nem közvetítőkön keresztül érkező problémákra és felvetésekre" - írja Zuckerberg.