Már érzi a Malév a jegyeladás csökkenését

Fábián Balázs, az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke, sajtóztájékoztató
Vágólapra másolva!
A Malév dolgozói megkapják a fizetésüket, a cég élére Fábián Balázs vagyonfelügyelő, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. vezetője került.
Vágólapra másolva!

"Két nappal ezelőtt még arról számolhattam be, hogy nem rázták meg a hírek az utasainkat, de most már kétségkívül van némi csökkenés a jegyeladásokban" - válaszolta csütörtöki sajtótájékoztatóján Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke arra a felvetésre, hogy az [origo] értesülései szerint már van olyan repülőjegy-értékesítő cég, amely nem forgalmaz Malév-jegyeket.

Berényi azt mondta, a Malév összes dolgozója rendben megkapja a napokban a fizetését, ebben egyelőre nem lehet fennakadás. Az esetleges külföldi befektetőre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, semmilyen új fejleményről nem tud beszámolni.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Fábián Balázs, az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. vezetője. A kft. fő feladata vagyonfelügyelőként az, hogy "a Malév működését próbálja fenntartani" - közölte. A felszámolási eljárás hivatalosan még nem indult el, ez bírói döntéstől függ - tette hozzá.

Arra nem tudott válaszolni, hogy meddig húzhatja a Malév befektető nélkül. "Ez a péntekre elkészülő likviditási tervből derül majd ki" - magyarázta. A Hitelintézeti Felszámoló megbízatásának időtartama a bíróság döntésétől és a Malév helyzetétől függ: tarthat a problémák megoldódásáig, vagy a legrosszabb esetben a felszámolás elrendeléséig - mondta.

Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke beszámolt arról, hogy az igazgatóság pénteken ülést tart, és a rendkívüli vagyonfelügyelővel együtt áttekintik a menedzsment által összeállított likviditási tervet.

A repülőjegyekre vonatkozó kérdésre megismételte: a nemzetközi légügyi szövetségnél, az IATA-nál lévő biztosíték lefed egy bizonyos kört, a IATA-ügynökök kártérítik az utasokat járattörlés esetén. Aki hitelkártyával vásárolt jegyet, annak a bank téríti meg, az utazási irodáknál csomagban vásárolt jegyek vételárát pedig az iroda. Lesznek olyanok, akik kimaradnak a körből, ők jogi úton kérhetik vissza a jegy árát.

Forrás: MTI/Beliczay László
Fábián Balázs és Berényi János a sajtótájékoztatón