Rákaptak a befektetők a magyar adósságra

Vágólapra másolva!
Csökkenő hozamszint és kétszeres túljegyzés mellett vitték el a befektetők a csütörtökön kibocsátott állampapírokat. Az Államadósság Kezelő Központ több papírt adott el, mint amit eredetileg tervezett. A magyar állam ugyanakkor még mindig jóval drágábban adja el a papírokat, mint tavaly nyáron.
Vágólapra másolva!

Sikeres volt a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek csütörtöki kibocsátása, az eredetileg meghirdetettnél kissé nagyobb mennyiséget fogadott el az Államadósság Kezelő Központ. A január eleje óta érvényesülő trend tovább folytatódott, a hozam csökkent a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

Az ÁKK 45 milliárd forintnyi 12 hónapos kincstárjegyet kívánt piacra dobni, de az érdeklődés ennél jóval nagyobb, több mint kétszeres volt, a vásárlók 98,4 milliárd forint értékben tettek ajánlatot. A kibocsátó állami intézmény ezért úgy döntött, hogy az eredetileg tervezettnél 5 milliárd forinttal többet értékesít, így végül 50 milliárd forint kincstárjegy került forgalomba csütörtökön.

Az átlagos hozam jelentősnek számító mértékben csökkent az állampapírtípus legutóbbi, január 19-i kibocsátásához képest. Két hete 8,19 százalékos átlagos hozam mellett voltak hajlandók megvenni a papírt a befektetők, csütörtökön azonban már a 7,85 százalékos átlagos szintet is elfogadták. Ez azt jelenti, hogy az államnak kisebb összeget kell kifizetnie ahhoz, hogy forrást szerezzen. Igaz, tavaly nyáron még 6 százalék alatt volt a kibocsátáskori átlaghozamszint.

A forint árfolyama nem mozdult jelentősen a kibocsátási adatok publikálása után. Délelőtt a reggeli állapothoz képest közel 3 forinttal lett drágább az euró, de a forintgyengülés még a kibocsátás előtt történt, azóta szűk sávban ingadozik az árfolyam.