A Wizz Air tíz új célállomásra indít járatot

Vágólapra másolva!
A Wizz Air diszkont légitársaság az idén 2,3 millió utassal számol, és tíz új célállomásra kínál járatot. Új járatot indít a Tarom is Bukarestbe.
Vágólapra másolva!

A már bejelentett bukaresti mellett további kilenc új célállomásra indít járatot Budapestről a Wizz Air diszkont légitársaság, és az idén 2,3 millió utassal számol - közölte Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. A tíz új útvonal: Malaga, Kolozsvár, Bukarest, Varsó, Szófia, Larnaka, Heraklion, Zakintosz, Rodosz és Thesszaloniki. A kapacitások bővítése közvetlenül 400, közvetve mintegy kétezer munkahelyet jelent.

Pénteken, a Malév leállásának napján a vezérigazgató még kétmilliós idei utasforgalomról beszélt. A vezérigazgató a pénteki öthöz képest most egy újabb, hatodik repülőgép érkezéséről is beszámolt. Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a mai "toborzójukra" 150 Malév-pilóta jelentkezett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Váradi József elmondta, hogy már kérvényezték a magyar hatóságnál a járatindítási jogokat Tel-Avivba, Kijevbe, Moszkvába és Isztambulba. Addig üzemeltetnék ezeket, ha megkapják a jogokat, amíg egy új nemzeti légitársaság igényt nem tart rájuk.

A vezérigazgató szerint "gyors mozgásba lendült a piac" a Malév leállása után, ezért növeli kapacitásait a Wizz Air is. A Budapestről induló járatok száma heti 67-ről 148-ra emelkedne 2012 nyarára. Az új célállomások között lesz olyan, ahová szezonálisan repül a fapados légitársaság. Váradi József, aki korábban a Malév vezérigazgatója is volt, kifejtette: nincs szándék a Malév slotjainak, azaz repülőtéri leszállási és felszállási időpontjainak megvásárlására, számukra a Tel-Avivba, Kijevbe, Moszkvába és Isztambulba szóló járatindítási jogok fontosak.

Hangsúlyozta azt is, hogy a magyar nemzeti légitársaság leállását követő helyzetben különösen fontos, hogy az iparágat érintő döntések átláthatóak legyenek, érvényesüljön az egyenlő elbírálás elve, és a különböző jogok szétosztása transzparens módon történjen. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság számára az egyik legérzékenyebb téma a légi közlekedés, amit jelez, hogy most is számos légi fuvarozó esetében folyik vizsgálat. Arra az újságírói felvetésre, hogy volt Malév-vezérként most a cég leállásán nyer teret a Wizz Air, Váradi József hangsúlyozta, hogy üzemelésük 88 százaléka nem Magyarországhoz kötődik. Kijelentette: nem érez felelősséget a kialakult helyzet miatt".

Új Tarom-járat

Új járatot indított Bukarest és Budapest között a román Tarom állami légi társaság a Malév működésének megszűnése után. A Tarom eddig napi egy járatot működtetett ezen az útvonalon. Február 6-ától kezdődően azonban napi kettőt üzemeltetnek a hét minden napján szombat kivételével.

A román légi társaság közlése szerint az utasok részéről érkezett igények, valamint ezen az útvonalon a következő időszakban várható növekvő forgalom miatt döntöttek az új járat indításáról.