Kifuthatnak az időből a görögök

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió vezető politikusai hétfőn éles kritikával illették a görög kormányt, amiért a koalíció pártjai nem tudnak megegyezni az újabb megszorító intézkedésekről. A francia elnök szerint fogytán az idő, Angela Merkel német kancellár szerint pedig az egész euróövezet sorsa forog kockán.
Vágólapra másolva!

Tovább húzódnak a Görögország és a nemzetközi hitelezők közötti tárgyalások, mivel a görög kormánypártoknak nem sikerült megállapodniuk a további megszorító intézkedésekről - írja a BBC brit csatorna online oldala. A görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz azt mondta, hogy az athéni tárgyalások annyira kemények, hogy amint lezárnak egy fejezetet, egy újabb nyílik. A tárcavezető az után beszélt erről, hogy találkozott az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank képviselőivel.

A pénzügyminiszter kritikával illette a kormánypártokat, amiért nem tudnak egyezségre jutni a kérdésben. Közben a két legnagyobb állami szakszervezet sztrájkra készül kedden az újabb állami megszorítások miatt.

Több vezető európai politikus is éles kritikával illette a görög helyzetet. Nicolas Sarkozy francia elnök úgy fogalmazott: kifutnak az időből. "Európa az a hely, ahol mindenkinek vannak jogai, de ugyanúgy kötelességei is. Fogytán az idő, egyezségre kell jutni, alá kell írni a megállapodást" - mondta. Az Európai Bizottság szóvivője szerint Görögország már jócskán túl van azon a határidőn, amelyet a megállapodásra kapott. Angela Merkel német kancellár a tárgyalások elhalasztásáról azt mondta, őszintén szólva nem érti, hogy pár nap ide vagy oda hogyan segít majd abban, hogy egyezségre jussanak. "Az idő a lényeg. Az egész euróövezet számára sok forog most kockán" - írja a brit Guardian online kiadása Merkelt idézve.

A görög miniszterelnök és a kormány három pártja közötti vasárnapi tárgyalásokon csupán néhány kérdésben sikerült egyezségre jutniuk, de az elbocsátások, a minimálbér csökkentése, a nyugdíjak megvágása, valamint a 13. illetve 14. havi fizetések kérdéséről nem. A BBC athéni tudósítójának görög kormányzati források azt mondták, körvonalazódott egy megállapodás arról, hogy megvágják a minimálbért, úgy, hogy a jelenlegi nagyjából 750 euró havi összeget 20 százalékkal csökkentenék.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsa, az Eurogroup vezetője egy vasárnapi interjúban úgy fogalmazott, az Európai Unió (EU) hamarosan megvonhatja a pénzügyi támogatást a csőd szélén álló országtól, ha Athén tovább halogatja a szükséges intézkedések végrehajtását. Reformok nélkül Görögország "nem várhatja el másoktól, hogy szolidaritásból áldozatot vállaljanak" érte. Ha a tervezett második görög mentőprogram nem indul el, Athén két hónapon belül csődbe megy. "Ha arra a megállapításra kell jutnunk, hogy valamennyi erőfeszítés hiábavaló, akkor nem lesz új program, és márciusban bejelentik a fizetésképtelenséget" - jósolta az Eurogroup elnöke.