Százmilliárd forint feletti többlettel indította az évet a költségvetés

Vágólapra másolva!
Januárban általában többletet mutat a költségvetés, de tavaly jókora hiány jött össze, idén visszaállt a rend. Bevételek és kiadások időzítése is oka a szokásosnál nagyobb többletnek.
Vágólapra másolva!

Januárban 107 milliárd forinttal több bevétele volt az államnak, mint kiadása - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium gyorstájékoztatójából.

A minisztérium kiemeli, hogy egy évvel ezelőtt még jókora, 122 milliárd forintos mínuszt mutatott az egyenleg. A jó januári teljesítmény mégsem rendkívüli, ugyanis - és erről a közlemény nem szól - évek óta többletet szokott mutatni a költségvetési egyenleg januárban. 2008-ig néztük vissza az adatokat, 30-40 milliárd forint között mozgott a plusz.

Igaz, ehhez képest is jobb lett a mostani egyenleg. A százmilliárd forintnál nagyobb szufficit több tényezőre vezethető vissza az NGM közleménye szerint. Az idén év elejétől 27 százalékra emelkedő áfakulcs miatt sokan előrehozták a vásárlásokat, a decemberi vásárlás utáni áfát pedig januárban kell befizetni az államkasszába. A kiadások sem a szokott ütemben teljesültek, a januárban-februárban esedékes agrár-környezetvédelmi támogatásokat már 2011 decemberében kifizették, más uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések pedig elhúzódtak.

Idén a teljes évre 576 milliárd forintos hiányt engedélyez a kormánynak a költségvetési törvény. Az NGM azt nem közli, hogy mi lesz ennek a lefutása, így az sem tudható, hogy mire számít a tárca az első negyedévben a viszonylag jó januári egyenleg után.

Tavaly a költségvetési törvényben rögzített hiányt nem tudta tartani a kormány, a végleges hiány az eredetileg jóváhagyott két és félszeresére rúgott.