210 milliárdot vesztettek a bankok a végtörlesztésen

Vágólapra másolva!
A végtörlesztés a bankok jövedelmezőségét és tőkemegfelelését is rontotta. A PSZÁF összesítése szerint a már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1073,7 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

A végtörlesztés összesen mintegy 336 milliárd forint veszteséget okozhat a pénzintézeteknek, de mivel ennek mintegy 30 százalékát a bankadóból leírhatják, a valós nettó veszteség kevéssel 210 milliárd forint fölött van a pénzügyi felügyelet gyorselemzése szerint. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kedden közzétett adatok alapján a már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1073,7 milliárd forint, az ügyfeleknek azonban ebből a fix árfolyamon csak 776 milliárd forintot kellett kifizetniük január végéig. A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi deviza alapú hitelt kívánnak végtörleszteni.

A végtörlesztés a felügyelet honlapján szerdán közzétett gyorselemzés szerint összességében 1 074 milliárd forinttal csökkentette a pénzintézetek hitelállományát (a mindenkori aktuális árfolyamon számolva), ami eddig 298 milliárd forint bruttó veszteséget okozott, a már igazolt fedezettel bíró hitelek végtörlesztése pedig további mintegy 38 milliárd forint veszteséget okozhat. Mivel ennek mintegy 30 százalékát a hitelintézetek a 2011. évi bankadóból leírhatják, valós nettó veszteségük valamivel 210 milliárd forint felett lehet majd.

A veszteségek egy része a PSZÁF szerint a forint árfolyamának - részben a végtörlesztés hatására bekövetkezett - gyengüléséből adódott. A veszteség a bankszektor eszközarányos jövedelmezőségét (ROA) 0,7 százalékponttal, a tőkearányos jövedelmezőséget (ROE) 7,3 százalékponttal rontja. A veszteség a bankok tőkemegfelelésére is jelentős hatással van, a végtörlesztés a kompenzáció ellenére 0,9 százalékponttal csökkentette a szektorszintű tőkemegfelelést. Ténylegesen azonban nem csökkent a tőkemegfelelési mutató, ami a nyereséges bankoknál keletkező negyedik negyedéves eredményeknek köszönhető.

A lakosság szeptember végén még 5 600 milliárd forintnyi jelzálogfedezetű devizahitel-állományának forintban számítva valamivel több mint 19 százalékát, devizában számítva 18,2 százalékát törlesztette kedvezményes árfolyamon. A már törlesztett 18,2 százalékon felül további (devizában számolva) 3,3 százalék hitel kiegyenlítéséhez szükséges fedezet meglétét igazolta a lakosság.

A végtörlesztések száma és volumene decemberben és januárban volt a legjelentősebb, és a legtöbb hitelt, a megelőző hetek átlagának több mint háromszorosát, az utolsó héten fizették ki. A végtörlesztések megoszlása az intézmények között nem egyenletes. Január végéig a bankoknál a hitelállomány 19, a szövetkezeti hitelintézeteknél közel 18, a fióktelepeknél 14, míg a pénzügyi vállalkozásoknál 9 százalékát fizették vissza.