Kétnapos sztrájkra készülnek a görögök

Vágólapra másolva!
Péntekre és szombatra általános sztrájkot hirdettek a görögországi szakszervezetek, mert elfogadhatatlannak tartják a kormány által körvonalazott újabb megszorításokat. Csütörtök este már nyolcezren tüntettek Athén utcáin.
Vágólapra másolva!

Általános sztrájkot hirdettek péntekre és szombatra a görög szakszervezetek, így tiltakozva az újabb megszorítások ellen, amelyeket a további milliárdos hitelcsomag fejében fogadott el a kormány.

A munkabeszüntetésre a két legnagyobb szakmai tömörülés, az ADEDI és a GSZEE, valamint a kommunista PAME szakszervezet szólította fel az ország munkavállalóit. Csütörtökön este mintegy 8000 baloldali szimpatizáns tüntetett a görög főváros utcáin a trojka, azaz a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank által kikényszerített intézkedések ellen.

A megszorítások magukban foglalják a minimálbér 22 százalékos csökkentését, 15 ezer közalkalmazott elbocsátását, valamint a nyugdíjkiegészítések lefaragását. Az ADEDI és a GSZEE közös közleményében úgy fogalmazott, hogy a körvonalazódó intézkedések a "görög társadalom sírját" jelentik, a PAME pedig egyenesen felkelésre szólított fel.

A megszorításokkal szembeni politikai ellenállás jeleként csütörtökön lemondott egy görög miniszterhelyettes. Jánisz Kucukosz, a munkaügyi tárca helyettes vezetője (korábban szakszervezeti vezető volt) a szocialista pártot (PASZOK) képviselte a kormányban. Lemondását az után nyújtotta be Lukasz Papademosz miniszterelnöknek, hogy az utóbbi bejelentette: a koalíciós pártok vezetői elfogadták a trojka feltételeit, amelyeket az újabb hitelcsomaghoz támasztott.