Matolcsy: Az eurónak jobb lenne a déliek nélkül

Vágólapra másolva!
Matolcsy György a Heti Válaszban arról ír, hogy Németországnak és az egész Európai Uniónak is jobb lenne, ha a déli országok az eurózónán kívül lennének. A nemzetgazdasági miniszter szerint Közép-Európa történelmi esélyt kapott arra, hogy helyet cseréljen a mediterrán gazdaságokkal.
Vágólapra másolva!

A görög válságra a legkevésbé rossz megoldás a kilépés, de a többi tagállam válságát megoldják, és marad az euró - idézi Martin Feldsteint, a Harvard Egyetem professzorának véleményét Matolcsy György a Heti Válaszban megjelenő rovatában.

A nemzetgazdasági miniszter is úgy véli, hogy marad az euró, de a görög után a többi mediterrán gazdaság esetében is felvetődik a kérdés, maradjanak-e az eurózónában. Matolcsy szerint a németek számára ez kényelmes és középtávon jó megoldás, mert az erős euró miatt a német iparnak nincs európai versenytársa, és a német bankok sokat keresnek a déliek magas hozamain.

Ugyanakkor a miniszter szerint nagyon sokba kerül majd a németeknek a déliek eurón belül tartása. Mint írja, Európa versenyképessége folyamatosan hanyatlik, mert a déli országok nem tudnak valutaleértékeléssel igazodni az észak-déli termelékenység különbségéhez. Így a németek hosszú távú célja ellentétes a középtávú kényelemmel: érdekük egy versenyképes déli övezet kialakulása, és az, hogy a német ipar elmozduljon a high-tech termékcsoportok felé.

Németországnak fel kellene adnia a midtech (közepesen fejlett technológiák) egyes csoportjait, de Matolcsy szerint ehhez hiányoznak az új német Nobel-díjasok, a bio- és nanotechnológiai, infokommunikációs, energetikai és más fejlett technológiák.

"Stratégiájuk jó a globális nyitásban, és a kelet-közép-európai térség integrálásában, de hibás a déli államok esetében. Nekik is, az EU-nak is jobb lenne, ha az eurón kívül lennének" - fogalmaz Matolcsy.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Közép-Európa ugyanakkor nyerhet a németek erényeiből is hibáiból. Úgy véli, jók vagyunk az autóipar, a gépipar és a vegyipar terén, "nekünk előrelépés a német midtech idetelepülése". "Térségünk történelmi esélyt kapott, hogy helyet cseréljen a mediterrán gazdaságokkal: ők az eurózóna foglyai, nem mi" - zárja írását Matolcsy György.