A Gazprom a tervezettnél kevesebb gázt szállít Európába

Vágólapra másolva!
A Gazprom az általa korábban tervezettnél valószínűleg 6 százalékkal kevesebb földgázt exportál Európába idén, többet, mint tavaly, de drágábban. Az FGSZ Földgázszállító szerint Magyarországon van elég földgáz, pénteken várhatóan 73 millió köbméter fogy belőle.
Vágólapra másolva!

Egy elemzők és befektetők számára készített Gazprom-előrejelzés szerint idén 154 milliárd köbméter földgázt kap Európa. Korábban 164 milliárd körüli mennyiséggel számolt a cég. Az exportált földgáz átlagára várhatóan 415 dollár lesz ezer köbméterenként a tavalyi 390 dollár után. A cég fedezi Európa gázimportjának közel negyedét.

Január végén ismertetett adatok szerint a Gazpromtól tavaly a legtöbb földgázt Németország vásárolta, 34,02 milliárd köbmétert, Dánia a legkevesebbet, 0,05 milliárd köbmétert. A 21 európai országba exportáló Gazprom listáján Magyarország a nyolcadik legnagyobb vásárló volt 6,26 milliárd köbméterrel tavaly.

Szerdán arra panaszkodott az ukrán energiaügyi miniszter, hogy Oroszország a szerződéses mennyiségnél egytizeddel kevesebb gázt szállít Ukrajnának: napi 510 millió köbméter helyett csak 460 millió köbmétert. A gázszállítások csökkenéséről számolt be Olaszország is. A Gazprom elismerte, hogy néhány napig összességében az előírtnál mintegy 10 százalékkal kevesebb földgázt exportált a nyugat-európai országokba, de szerinte már helyreállt a szállítások normális menete. Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a megnövekedett európai keresletet nem tudja kielégíteni.

Pénteken várhatóan 73 millió köbméter földgázt használnak fel Magyarországon, és gázipari szempontból az ellátás biztosított - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. pénteken. Mint mondták, keleti és nyugati irányból valamennyi importforrás beszállítását igazolták.

Csütörtökön az országos földgázfelhasználás elérte a 74 millió köbmétert. Az FGSZ korábbi közlése szerint a földgázfogyasztás csúcsa 2006. január 23-án volt, amikor az aznapi mínusz 12,8 Celsius-fok átlaghőmérséklet mellett a felhasználás elérte a 90 millió köbmétert.