Vágólapra másolva!
A kormány tavaszi törvényalkotási programja februárra a gazdasági témájú jogszabályok közül kevésbé fajsúlyosokat ígért, a kabinetnek azonban fel kell rúgnia a menetrendjét, ha március elején valóban el akarja indítani a tárgyalásokat az IMF-fel.
Vágólapra másolva!

A még december közepén a parlamentnek benyújtott törvényalkotási menetrend februárra egyetlen gazdasági jellegű törvény elfogadását sem ajánlotta be, márciusra is csak olyanokat, mint a hungarikumokról, a fogyasztóvédelemről vagy a turizmusról szóló törvény megalkotása. Ezek bár egy-egy ágazat szempontjából fontos jogszabályok lesznek, de a nemzetgazdaság egésze számára az EU-IMF-es tárgyalások megindulása számítanak igazán.

Ezek megkezdéséhez azonban törvények módosításán keresztül kell bizonyos feltételeket teljesítenie a kormánynak. A többször is elmondott feltételek szerint három törvényt, a jegybanktörvényt, az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályt, valamint a bírák 62 éves kényszernyugdíjazását elrendelő törvényt kell korrigálni, vagy ezekben kell egy eddig nem látszó kompromisszumot elérnie a kormánynak.

Martonyi János korábban azt mondta, hogy reméli, hogy legkésőbb március elején elkezdődnek a hivatalos tárgyalások, ha a külügyminiszter időzítését tartani akarja a kormány, minél hamarabb be kell nyújtania a módosításokat.

Jegybanki függetlenség

A jegybanki függetlenség biztosítását jelölte meg az EU és az IMF a tárgyalások megkezdésének egyik fő kritériumaként. Orbán Viktor kormányfő azt ugyan világossá tette, hogy visszavonják a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásának lehetőségét megteremtő passzust, és mégsem bővítik eggyel a jegybanki alelnökök, kettővel pedig a monetáris tanács létszámát, de mindenben azonban nem enged Brüsszelnek és Washingtonnak.

Orbán ragaszkodik ahhoz, hogy a jegybankelnök fizetése a nemzetgazdasági átlagbér tízszerese (durván havi bruttó kétmillió forint) legyen, és attól sem tágít, hogy a jegybankelnök a magyar alaptörvényre tegyen esküt. (Az EU és az IMF nem az alaptörvényt kifogásolja, hanem azt, hogy a jegybankelnöknek csak erre kellene felesküdnie, az esküje nem érinthetné az abból fakadó kötelezettséget, hogy a Magyar Nemzeti Bank a többi uniós jegybankhoz hasonlóan tagja az európai központi bankok rendszerének.) Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány mikor és milyen tartalommal terjeszti a módosításokat a parlament elé.

Bírók nyugdíjazása

Ahogyan az sem lezárt még, hogy a másik feltételt kipipálhatja-e a kabinet, és ha igen, mikor. Egyelőre csak informálisan jelezte Brüsszelnek a kormány, hogy eláll a korábbi tervétől, és hagyja tovább dolgozni a 62 éves kor betöltése miatt - az általános nyugdíjkorhatárnál előbb - nyugdíjba küldött bírákat.

A tárgyalások megkezdésének ezek az alapfeltételei, de ez messze nem jelenti azt, hogy a sikeres lezáráshoz ne kellene keresztülvinni más törvényi változtatásokat is. Az IMF egy sor problémát emelt ki a Magyarországról készített, pár hete nyilvánosságra hozott jelentésében, a bonyolult és a legelesettebbeknek kárt okozó egykulcsos adórendszertől kezdve az erőtlen és a függetlenség elvárásának nem megfelelő Költségvetési Tanácson át a költségvetési tervezés gyenge minőségéig bezárólag.

A kormányoldal, ha akarná, gyorsan rövidre tudná zárni ezeket a kérdéseket. A parlament működését megváltoztató december végi szabály értelmében most már a korábbi négyötöddel szemben elég kétharmados, vagyis ellenzék támogatását nélkülöző parlamenti jóváhagyás ahhoz, hogy a normál ügymenetnél sokkal gyorsabban, akár egy nap alatt el lehessen fogadni jogszabályt.

Jön az új árfolyamrögzítés

Az Orbán-kormányt a devizahitelesek mielőbbi megsegítése is gyorsaságra sarkallja. A kormány a szerdai ülésen jóváhagyta azokat a módosításokat, amelyek az árfolyamrögzítést vonzóbbá teszik, az erről szóló jogszabályt pedig pénteken be is nyújtották az Országgyűlésnek. A változások lényege az, hogy idén év végéig lehet kérni azt, hogy a devizahitel-törlesztőrészletet egy fix árfolyamon (franknál 180, eurónál 250, jennél 2,50 forinton) számolják egészen 2017 közepéig. A piaci árfolyam és a rögzített árfolyam közötti különbözet szerinti - időlegesen megspórolt - törlesztőrészletet egy gyűjtőszámlán vezetik, de annak igen barátságos lesz a kamata. A végtörlesztésből szándékaik ellenére kimaradt közszolgáknak az állam vissza nem térítendő támogatást és soron kívüli ügyintézést is ígér.

Szintén pénteki fejlemény, hogy országgyűlési határozati javaslatot terjesztett be pénteken a kormány, azt javasolva, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz. Ez a decemberi csúcstalálkozón került napirendre, és azóta több egyeztetés után a véglegeshez közeli állapotba került.