Az IMF-megállapodással lesz teljes a magyar sztori

Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra is a piacról szeretné finanszírozni magát, az IMF-megállapodásra azért van szükség, hogy ezt olcsóbban tehesse meg, mert részben a nemzetközi gazdasági bizonytalanság miatt ezt az utóbbi időben magas áron tudta csak megtenni - mondta egy hétfő esti rendezvényen Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki arra számít, hogy az első negyedévben megszülethet a megállapodás.
Vágólapra másolva!

2008 nem 2012 - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfő este, a Corvinus Egyetemen tartott rendezvényen, amelyen az előadók között volt Csaba László, a CEU professzora, valamint Heltai László, az LMP gazdasági tanácsadója. Cséfalvay szerint hat éve más volt a helyzet, ezt jelzi, hogy a legtöbb esetben azok az országok fordulnak az IMF-hez, amelyek ikerdeficittel, tehát magas államháztartási és folyó hiánnyal küzdenek. A magyar GDP-arányos hiány 3 százalék alatti van, a folyó mérleg pozitív, ennek ellenére szükség van védőhálóra.

Mindenkinek van védelme

"Elsősorban azért, mert tavaly nyáron valami megváltozott. Ősszel a befektetők megunták, hogy az uniós vezetők csak tárgyaltak, de nem oldották meg Görögország gondjait. Emiatt bizonytalanná váltak a befektetők, és vagy nem, vagy csak magas áron voltak hajlandóak finanszírozni államokat" - mondta az államtitkár.

Közben egyre nagyobb lett a bizonytalanság az eurózónával kapcsolatban. Emellett növekedett a piac türelmetlensége. Ráadásul ebben az esztendőben 1000 milliárdnyi adósságot kell megújítani Európában - fogalmazott Cséfalvay. Szerinte mindezek miatt magasak a kamatok, amelyeken a befektetők hajlandóak újból hitelt nyújtani.

"Ilyen piaci helyzetben ha baj van, hozzá lehet nyúlni az igényelt hitelkerethez, de alapvetően a piacról akarja finanszírozni magát Magyarország. Fontos tudni, hogy Magyarország azért fordult az IMF-hez, mert nem tagja az eurózónának, ezért nem kaphat segítséget az Európai Központi Banktól, mint például Olaszország" - fogalmazott. Magyarországon kívül majdnem mindenkinek van valamilyen védőhálója, az euró maga is az, vagy az Európai Központi Bank. "Van ország, ahol az IMF biztosít védőhálót, ilyen Lengyelország" - tette hozzá.

Idő kellett a kormánynak

A magyar gazdaságpolitikai lépésekről az államtitkár azt mondta, hogy az új kormánynak szokatlan lépéseket kellett tennie. Ezeknek egy célja volt, hogy időt nyerjen az ország. "Most az a korszak jön, hogy a reformok termőre forduljanak. Egyúttal nyugodtabb időszak következik, de szükség lesz újabb lépésekre, például a közlekedés átalakítására", tette hozzá.

Cséfalvay azt is elmondta, a piacnak mindig kell sztori. Magyarország szempontjából ilyen volt a Széll Kálmán-terv, amely pozitív volt. Elkezdődtek a reformok, ősztől azonban bizonytalanság lett úrrá a piacokon, emiatt feljebb mentek a kamatszintek, drágult az ország finanszírozása. "Akkor lesz komplett a sztori, ha megkötjük az IMF-szerződést, ezáltal újból biztossá válhat a finanszírozás" - tette hozzá. Cséfalvay kérdésre válaszolva elmondta, várhatóan az első negyedévben megszületik a megállapodás.

Az IMF nem világkormány

Csaba László előadásában elmondta, a Nemzetközi Valutaalap nem világkormány, nem az imperializmus kinyújtott karja. Az a feladata, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a bajba került országoknak. Voltaképpen akkor kedvező a gazdasági helyzet, ha kevés ügyfele volt az IMF-nek az adott évben. Most viszont sok ügyfele van, ez pedig azt jelzi, hogy gondok vannak a világgazdaságban - fogalmazott.

A professzor kifejtette, az Egyesült Államok évek óta pumpálja a pénzt a piacra. Likviditási problémákat emlegetnek, miközben pénz van a piacon. A gond az, hogy a hitelezési hajlandóság alacsony. Emiatt a világgazdaság megtorpant, van egy bizonytalanság, a piacok görcsössé váltak, nem hiteleznek. Szerinte azért kell az IMF-fel megállapodást kötni, hogy bízzon a piac Magyarországban. "Meg kell előzni a bajt, a megegyezés után lemehetnek az állampapír-piaci hozamok és a kamatfelárak. Nem az utolsó pillanatban kell az ország finanszírozását biztosítani" - tette hozzá a professzor.

Azt is elmondta, hogy Magyarország hitelessége a nullához közelít, nem beszélni kell a lépésekről, hanem meg kell valósítani azokat. "Fontos a kommunikáció. Nem kell azt elhitetni, hogy lehozzuk a csillagokat az égről, hanem csinálunk valami szépet és jót. Mindezt összehangoltan kell kommunikálnia a kormánynak, az nem jó, ha más és más politikus egymástól eltérően nyilatkozik, az bizonytalanságot okoz" - mondta.