Oszkó: Álmomban sem gondoltam, hogy összeomlik a Malév

Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter előadást tart a Hungarian Business Leaders Fórum Pénzügyi csúcstalálkozóján 2009.12.4-én
Vágólapra másolva!
Ha nem omlott volna össze a Malév, most nem lenne hír, hogy a Wizz Air igazgatósági tagja vagyok - mondta az [origo]-nak a volt pénzügyminiszter. Oszkó Péter azt mondta, hogy a Wizz Airnél bevett eljárás, hogy nem közlik az igazgatósági tagok nevét. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján azt szerette volna megtudni, hogy Oszkó Péternek van-e tulajdonrésze a Wizz Airben. A kérdésre az [origo]-nak Oszkó Péter azt válaszolta, hogy az igazgatósági tagsághoz kapcsolódó szokványos részvényopciója van.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, tudni szeretné, hogy Oszkó Péternek van-e tulajdonrésze a Wizz Air légitársaságban, és miért nem hozta nyilvánosságra, hogy 2011 áprilisa óta a Malév konkurensének, a Wizz Airnek az igazgatósági tagja. Választ vár arra is, létezett-e olyan forgatókönyv a magyar légitársaság visszaállamosításakor, amely arra vonatkozott, hogy az államosítás sikertelensége esetén a Wizz Air milyen szinten akarja átvenni a Malév szerepét.

A külföldön tartózkodó Oszkó az [origo] kérdésére azt mondta, álmában sem gondolta volna, hogy a Malév össze fog omlani. Azt is mondta, hogy a Wizz Airnél bevett eljárás, hogy nem közlik az igazgatósági tagok nevét. Szerinte csak azért van hírértéke, hogy a Wizz Air igazgatósági tagja, mert összeomlott a Malév, ha ez nem történt volna meg, ennek semmi jelentősége nem lenne. A volt pénzügyminiszter utalt arra, hogy a blogjában már mindent részletesen leírt arról, mit gondol a Malév összeomlásáról.

Oszkó az [origo] azon kérdésére, hogy van-e tulajdonrésze a Wizz Air légitársaságban, azt válaszolta, hogy az igazgatóági tagsághoz kapcsolódó szokványos részvényopciója van, tulajdonrésze nincs, és soha nem is volt.

"Az utóbbi napokban azt hiszem, mindent elsodortak a légitársaságok sorsával kapcsolatos pengeváltások, és látva mindezek fogadtatását, nincs kétségem afelől, hogy még rengetegszer el kell majd ismételnem, miszerint nem hogy bármi közöm lenne a Malév összeomlásához, de 2010-ben éppen hogy én mentettem meg a nemzeti légitársaságot, és a Fidesszel is egyezetve igyekeztem a túlélési tervét is előkészíteni" - írta Facebook blogján.

Korábban az [origo]-nak adott interjújában Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója is azt mondta, hogy a cég csak az előírt fórumokon szokta bejelenteni, ha változás van az igazgatótanács összetételében.

A Malév február 3-án állt le, azután több légitársaság, köztük a Ryanair és a Wizz Air is is jelezte, hogy bővíti budapesti kapacitását. A Ryanair kedden jelentette be, hogy feljelenti a Wizz Airt, mert légitársaság szerint a Wizz Air valódi tulajdonosa EU-n kívüli állampolgár, így a cég megszegi az uniós szabályokat. A Wizz Air szerint nem igaz, amit a Ryanair állít.